Zanimivosti

Lenarčič danes predvidoma proti severnemu tečaju

STA / S.R.
22. 4. 2013, 07.17
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Pilot in fotograf Matevž Lenarčič naj bi se predvidoma danes s Pipistrelovim letalom virus SW odpravil proti severnemu tečaju.

Mediaspeed
Matevž Lenarčič (desno)

Začetek poleta je bil načrtovan že za petek, a so ga zaradi slabe vremenske napovedi prestavili na današnji dan ob 5. uri zjutraj, ko naj bi bile razmere ugodnejše.

V primeru sprememb zaradi morebitnih novih neugodnih vremenskih razmer bo Lenarčičeva ekipa GreenLight WorldFlight informacije objavila na spletni straniwww.worldgreenflight.com.

Kot je nedavno na novinarski konferenci povedal Lenarčič, bo polet trajal tri do štiri tedne. Veliko bo namreč odvisno od vremenskih razmer. V tem času bo preletel Norveško, severni tečaj, Kanado, Atlantski ocean, Irsko, nato pa priletel nazaj v Slovenijo.

Namen projekta je spremljanje podnebnih razmer in vplivov globalnega segrevanja. Arktika je namreč pomemben ustvarjalec vremena, spremembe ledenega pokrova imajo lahko znaten vpliv na hitrost in smer oceanskih tokov, kar vpliva na življenje po vsem svetu. Podobne meritve je Lenarčič opravljal tudi med poletom okrog sveta v lanskem letu.

Med preletom severnega tečaja bo tako Lenarčič opravljal tudi meritve izpusta črnega ogljika v ozračju, kar doslej ni pred njim izmeril še nihče. Pridobljeni rezultati meritev bodo še posebej pomembni zato, ker so podobne meritve doslej opravljali na zemeljskem površju ali na 10.000 metrih višine.

Po mnenju zunanjega ministrstva pomeni Lenarčičev projekt tudi priložnost promocije Slovenije in blagovne znamke "I feel Slovenia", zato ga podpira tudi s pomočjo slovenskih diplomatskih predstavništev.