Riblja Čorba

Bora: Najtežje je obstati na vrhu

Teja Pelko
24. 10. 2017, 07.30
Deli članek:

Za Ribljo čorbo je to leto še posebno praznično. Mineva namreč 40 let od njene ustanovitve.

organizator
Riblja čorba

Jubilej bo ena najbolj ikoničnih in najvplivnejših rock skupin iz nekdanje skupne države proslavila tudi s svojimi slovenskimi oboževalci, in sicer 18. novembra v Stožicah.

Člani skupine napovedujejo pravi koncertni spektakel, na katerem bodo poleg svojih največjih uspešnic predstavili tudi nekaj še čisto svežih, neslišanih pesmi z nastajajočega, že 20. studijskega albuma, pripravljajo pa tudi poseben akustičen set. Na odru se jim bodo pridružili gostje, med drugimi srbska skupina Van Gogh, pevec beograjske skupine Generacija 5 Đorđe David, ki bo zapel Borovo pesem Dolazim za pet minuta, Azra Kozličić iz televizijskega šova Nikad nije kasno, ki bo zapela pesem Daj, ne pitaj, ki jo je uglasbil Gibonni, besedilo zanjo pa je napisal Bora, ter 25-članski mešani pevski zbor Doma Danice Vogrinec iz Maribora, v katerem je povprečna starost pevcev in pevk 83 let.

Frontmanu skupine Bori Đorđeviću je sicer teh 40 let minilo zelo hitro. »Meni se zdi, kot da bi bend ustanovili včeraj. Še vedno pa obstajajo isti entuziazem ter volja in želja, da se dokažemo,« nam je dejal glasbenik. Skupina je v 40 letih doživela tako vzpone kot padce. »Začelo se je slavno. Po tretjem albumu, ki smo ga prodali v 700.000 primerkih, kar je še danes rekord v rock 'n' roll glasbi, smo doživeli padec popularnosti – očitno smo ljudem postali malo dolgočasni, potem pa smo se spet povzpeli na vrh in na njem ostali do danes. Relativno lahko je priti na vrh, zelo lahko je pasti, težko pa je obstati na njem. A se trudimo,« je povedal Bora, ki je s skupino obšel ves svet, nedavno pa so se glasbeniki vrnili s svoje že šeste ameriško-kanadske turneje.

Čeprav je frontman skupine vesel vsakega obiskovalca koncerta, pa mu še posebno toplo pri srcu postane, kadar s svojo glasbo v tujini navduši domačine. »Dostikrat do mene po koncertu pridejo tamkajšnji najeti odrski delavci ali prijatelji ljudi z območja nekdanje Jugoslavije, ki jih ti pripeljejo s sabo, in mi rečejo: 'Bilo je fantastično, čeprav nismo ničesar razumeli.' Čutijo pa to energijo in izmenjavo čustev med obiskovalci koncerta in nami na odru,« njihov odziv pojasnjuje Đorđević.

Možnosti za tovrstno izkušnjo bo sicer še veliko, saj se člani skupine ob jubileju nikakor ne nameravajo posloviti – nasprotno: »Ves čas ustvarjamo. Mi smo mlad in perspektiven band. (smeh) Pripravljamo 20. studijski album. Da tebe nije je prva pesem, ki bo na njem. Kdaj bo album zunaj, sicer ne vem. Delamo singel za singlom, ko jih bo deset, pa bomo izdali album. To pa zato, ker je diskografija mrtva. Nihče več ne kupuje cedejev, CD-predvajalnikov nimaš več niti v avtomobilu. Vse je na ključkih – vse tvoje življenje se lahko spravi na ključek, ki ga dobiš za drobiž. Zame je to devalvacija čustev in umetnosti.« Bori pa je v veliko tolažbo, da ljudje spremljajo (tudi) njihove novosti in da jih na koncertih prepevajo skupaj z njimi. »To je najbolj pomembno, saj to pomeni, da smo nekaj vredni.«