Pankrti

FOTO: General Lovšin osvojil Stožice

Teja Pelko
24. 10. 2017, 07.05
Deli članek:

Najbolj znana slovenska punk skupina je svojo pot začela na moščanski gimnaziji leta 1977. Čeprav so Pankrti takrat menili, da bo to njihov prvi in zadnji nastop, pa temu na srečo mnogih ni bilo tako.

Marko Vavpotič / M24.si
Pero je dokazal, da je v izvrstni formi.

Pankrti so s svojim delovanjem pisali zgodovino ne le na glasbenem in kulturnem, ampak tudi na političnem področju. 

Pa tudi petkov jubilejni nastop v razprodanih Stožicah ne bo njihov zadnji. Po besedah pevca skupine Pera Lovšina je šlo namreč predvsem za njihov največji koncert v okviru njihove turneje ob 40-letnici Gospodje, jest vam ne verjamem, ki so jo fantje raztegnili še v naslednje leto.

Da člani skupine Bore Kramberger, Slavc Colnarič, Bogo Pretnar in Marc Kavaš ne bi zmogli tega napora, vsaj sodeč po tem, kar so pokazali v Stožicah, ni dvoma. Vsi so namreč v izvrstni formi, še posebno Pero, ki – oblečen v suknjič z epoletami, ki je spominjal na generalskega – niti po dobrih dveh urah energičnega nastopa ni kazal pretiranih znakov utrujenosti. »Bolj nisem utrujen, kot da bi bil. Sem v formi. Na mojih koncertih namreč po navadi igram tri, štiri ure, tako da mi je bilo to danes v zabavo. Na leto imam 50 'špilov'. To je moj poklic. Dostikrat tudi začnem igrati šele ob enih, dveh. So pa tudi moji fantje v odlični formi. Zelo dobro so vadili, pa tudi na turneji smo imeli do zdaj že deset koncertov, tako da smo res dobro uigrani,« nam je po koncertu povedal Lovšin.

Marko Vavpotič / M24.si
Pankrti so ob obletnici kot gosta povabili člana legendarne britanske zasedbe Sex Pistols Glena Matlocka, saj je bila ta skupina njihov velik vzornik.

Glasbenik pa ni bil navdušen samo nad svojimi fanti, ampak tudi nad obiskovalci koncerta – tako zaradi njihove številčnosti kot zaradi njihovega odziva. »Nastop v Stožicah je res nekaj posebnega. Prej si ne upaš niti pomisliti, kako bo, ker je toliko spremenljivk. Mi smo vseeno navajeni igrati v manjših dvoranah in klubih po Sloveniji. Ni tako enostavno napolniti Stožic in vsem narediti veselja, a danes nam je uspelo in tega sem blazno vesel. Občinstvo je bilo eno od najboljših na mojih koncertih kadarkoli. Res! Publika je bila danes fantastična in mi smo uživali od prvega do zadnjega komada, saj se je videlo, da diha z nami, in to nam je bilo najbolj pomembno. Večina obiskovalcev je tudi poznala ogromno naših komadov in je pela z nami, kar je – glede na to, da se naši komadi ne vrtijo na radiih – res fantastičen občutek,« nam je še dejal Lovšin.

Marko Vavpotič / M24.si
Občinstvo, sestavljeno iz vseh generacij, je doživeto pelo pesmi, kot so Skupi, Tovariši, jest vam ne verjamem, Anarhist, Metka, Ostan rajš pr men, Lublana je bulana, Osmi dan, in druge hite skupine.

Marko Vavpotič / M24.si
Na koncert so Pankrti povabili tudi rockerice Hellcats (na fotografiji) ter predskupine Eightbomb, Luto in Brez vprašanj.