Uvod v zimo

Napoved: v prvih dneh novembra sneg do nižin; Arso izdal vremensko opozorilo

J.P.
24. 10. 2017, 07.57
Posodobljeno: 24. 10. 2017, 08.13
Deli članek:

Za večjo zanesljivost bo potrebno počakati še nekaj dni, a potencial je.

Bobo

Izračuni meteoroloških modelov zadnje dni vse bolj kažejo na možnost »zimskih scenarijev v začetku novembra«, poroča spletna stran Neurje.si, dom slovenskih lovcev na nevihte. »Potencial za spodoben uvod v zimo je iz dneva v dan večji in prav lahko se zgodi, da bo v prvih dneh novembra zima obiskala tudi nižine,« so še zapisali in dodali, da se izračuni spreminjajo in da bo zato za večjo zanesljivost napovedi treba počakati še nekaj dni.

Danes bo pretežno jasno, v vzhodni Sloveniji občasno zmerno oblačno. Pihal bo okrepljen severni do severovzhodni veter, ki bo ponehal zvečer in v noči na sredo. Najvišje dnevne temperature bodo od 13 do 17, na Primorskem do okoli 19 stopinj Celzija. Jutri bo delno jasno z občasno povečano oblačnostjo, na vzhodu tudi pretežno oblačno. Zjutraj in deloma dopoldne bo po nekaterih kotlinah megla. Najnižje jutranje temperature bodo od 1 do 5, na planotah Notranjske in na Kočevskem malo pod 0, ob morju okoli 9, najvišje dnevne od 13 do 18 stopinj Celzija. V četrtek bo precej jasno, zjutraj bo po nekaterih kotlinah megla. Čez dan bo topleje kot v sredo. V petek bo zmerno, občasno pretežno oblačno.

Spodaj si lahko ogledate tudi karto, ki so jo objavili.

Vremenska pratika

Prejšnji teden smo poročali, da bloška vremenska pratika, za katero skrbi Dušan Kaplan »zlovešče napove, da bo vlekel močan jug, ki bo prinašal nemir, dež in poledico, sledijo pa šok in viharji za vse svete«. In da se obeta »viharno vreme z burjo, snegom, poledico in meglo po dolinah«.

Siloviti sunki vetra

Arso napoveduje, da bo do danes popoldne nad našimi kraji vztrajal severni veter. Najmočnejše sunke lahko pričakujemo na severu in vzhodu Slovenije, kjer bodo dosegali hitrosti od 50 pa do 70 kilometrov na uro. »Dogodku pripisujemo najnižjo stopnjo vremenske ogroženosti, saj je takšnih dogodkov nekaj deset na leto. Vseeno pa bo v hribovitem svetu veter precej močnejši. Pričakujemo sunke vetra med 100 in 130 kilometrov na uro. Novozapadli sneg bo veter prenašal v zamete,« so sporočili.

Tudi o tem več spodaj.