Bužekijan

FOTO: Luksuzna morska rezidenca Mira Senice gre v prodajo

Nenad Glücks/Reporter
24. 10. 2017, 06.50
Deli članek:

Razvpiti ljubljanski odvetnik Miro Senica, čigar partnerica je propadla političarka LDS Katarina Kresal, se je moral poleg tega, da se je znašel na sodišču zaradi obtožb o gospodarskem kriminalu, posloviti od svojega bajnega posestva nad Strunjanom.

Mediaspeed
Odvetnik Miro Senica (ob njem partnerica Katarina Kresal) si je omislil ogromno luksuzno posestvo na čudoviti točki nad Strunjanom.

Senica je vrsto let prikrival lastništvo nad posestvom Mala Seva (uporablja se tudi izraz Bužekijan) nad Strunjanom, s katerega je čudovit razgled na vso Obalo in še daleč čez. Še več, že leta 2008, ko so ga na Financah spraševali, ali on gradi nekaj milijonov evrov vredno »turistično kmetijo Bužekijan«, jih je zavrnil, češ da on nikakor ni investitor, temveč da si tam pač lokalni kmet Edi Bužekijan gradi dom, kmetijo. Sam da je le kmetov pravni zastopnik, ureja mu dokumente. Tudi nekdanja notranja ministrica Kresalova je tedaj trdila, da s posestvom nima nič. Novinarjem je odvetnik celo zagrozil, da jih bo tožil, če bodo le omenili njegovo ime v povezavi s tem projektom.

Primož Lavre
Objekti so zgrajeni do tretje podaljšane faze, kdorkoli bo že lastnik, si bo uredil notranjost po željah in namembnosti.

Zdolšek: Lastnik je bil Senica

Miro Senica na zatožni klopi Specializirano državno tožilstvo je decembra lani zoper Senico vložilo obtožnico zaradi suma napeljevanja k zlorabi položaja in pranja denarja v povezavi s podjetjem Delamaris. Krivdo je zanikal. Kazenski pregon vodi tožilec SDT Stanislav Pintar, gre pa za kazniva dejanja ob nakupu delnic Delamarisa. Obtoženci, med katerimi je tudi Hilda Tovšak, so po prepričanju Pintarja oškodovali Vegrad za 1,4 milijona evrov. Iz obtožnice izhaja, da je šlo za fiktivno svetovanje Vegradu pri nakupu delnic Delamarisa, denar Vegrada pa je na koncu po ugotovitvah tožilca pristal pri Senici oziroma njegovi hčeri Maruši, ki je z njim kupila luksuzno vilo v Portorožu. Proces poteka na Okrožnem sodišču v Celju.

Midva s fotografom pa sva bila ob obisku pri posestvu deležna implicitne grožnje kmeta Bužekijana, ki mi je takoj po predstavitvi, da sem novinar, zabrusil: »Tukaj je cesta, samo vozi, ker sem ravno pri volji …« Bužekijan je delal na svojem rastlinjaku za zelenjavo nedaleč od posestva, zatrdil je, da smo mu novinarji že povzročili veliko škodo. Kakšno, ni pojasnil. Prav tako ni komentiral svoje vloge slamnatega lastnika, češ da je šlo za zasebni denar, kar nikogar nič ne briga. Na koncu mi je še svetoval, naj začnem verovati v Boga. Da je bil Senica vseskozi lastnik posestva, je nedavno razkril odvetnik Stojan Zdolšek. Tega je Senica najel, da bi ga rešil zapora, ki mu grozi v zadevi Delamaris, o čemer v posebnem okviru. Glede posestva Mala Seva je Zdolšek dejal, da je bil prav Senica vseskozi lastnik (v zemljiški knjigi so bili očitno vpisani slamnati lastniki). Na vprašanje, zakaj je Senica lastništvo vseskozi prikrival, je Zdolšek odvrnil, da to ni njegova stvar, saj je le njegov pravni zastopnik, ne pa piarovec.

Največje razkošje na Obali

No, zdaj je posestvo v rokah Raiffeisen Leasinga, ki je imel na njem vpisano hipoteko za terjatev v višini kar pet milijonov evrov. Raiffeisen ga prodaja pod imenom Pernula (biser) in res gre za biser na Obali. Kot ga oglašujejo v angleškem jeziku, je to največje posestvo v slovenski Istri (33 tisoč kvadratnih metrov), z osupljivim razgledom, z najvišjo stopnjo zasebnosti. Za ponazoritev velikosti: pod objekti je 1800 kvadratnih metrov velika klet, v kateri so oljarna s prostorom za degustacijo, vinska klet z vinoteko, prostorna garaža, skladišča ... Po poročanju regionalobala.si so bili v enem od objektov predvideni stanovanje za lastnika, kuhinja z jedilnico za goste, pisarne, družabni prostor s knjižnico. V drugih dveh objektih so bili predvideni trije prestižni turistični apartmaji. Objekti so zgrajeni do tretje podaljšane faze, kdorkoli bo že lastnik, si bo uredil notranjost po željah in namembnosti. Ne glede na to, ali bo posestvo namenjeno le za zasebno uporabo ali ga bodo lahko v celoti ali po delih najeli gostje, je jasno – tam bodo prebivali zgolj tisti s polnimi žepi. Pri Raiffeisnu oglašujejo, da lahko kupec nepremičnine uporablja za lastno luksuzno bivanje, za zdravstveno, oljkarsko ali turistično dejavnost na visoki ravni. Koliko želijo iztržiti, ne razkrivajo, pač pa se bodo o ceni stran od oči javnosti pogovarjali s potencialnimi kupci.

Primož Lavre
Nekdanji slamnati lastnik posestva, bližnji kmet Edi Bužekijan, trdi, da smo mu novinarji povzročili veliko škodo, naša vprašanja so ga zelo razburila.

Oaza razvrata bogatašev?

V preteklih letih se je poleg kmeta Bužekijana še več podjetij v zemljiški knjigi kazalo kot lastniki. Pri kroženju posestva med temi »lastniki« je bil tudi nepremičninar Jože Anderlič oziroma njegova firma Sepire. Ta je bila zgolj prehodno parkirišče za posestvo Mala Seva oziroma podjetje s tem imenom. Eden od teh »lastnikov«, Predrag Šinik, je razlagal, da bo tam zahtevnim gostom iz Avstrije, Nemčije, Švice, Italije in Vzhodne Evrope nudil nadstandardno preživljanje prostega časa in sprostitev. Svojo vlogo pri gradbenem dovoljenju za velike objekte je odigrala nekdanja izolska županja Breda Pečan, ki je leta 2006 mimo občinskega sveta izdala soglasje za gradnjo turistične kmetije. Kasneje so morali del gradnje odstraniti, saj je presegala okvire gradbenega dovoljenja. Nekateri domačini so se bali, da bo postalo posestvo oaza dekadence in razvrata slovenskih in tujih bogatašev. Karkoli se bo že tam dogajalo, bo nedvomno skrbno varovano.

Primož Lavre
Pri Raiffeisnu oglašujejo, da lahko kupec nepremičnine uporablja za lastno luksuzno bivanje, za zdravstveno, oljkarsko ali turistično dejavnost na visoki ravni.