Volja in vztrajnost

FOTO: Alenu v letu dni uspela popolna preobrazba

Gabrijel Toplak
23. 10. 2017, 19.50
Deli članek:

Dosegel je tisto, o čemer nekateri le sanjajo. Z voljo in vztrajnostjo je postal tudi osebni trener, da lahko »znanje« prenaša naprej.

Osebni arhiv
Alen Kovačič: prej in zdaj.

Na spletu je na stotine diet za zmanjšanje telesne teže, ki željne vitkejše postave »usmerjajo« na pot proti vitki postavi. Nekateri so uspešni, drugi ne. Eden tistih, ki je najprej sebi dokazal, da je mogoče izgubiti težo z rednim gibanjem in zdravo prehrano, je prav gotovo 38-letni Alen Kovačič. Še posebej mu gre v prid, ker mu je zgolj v letu dni uspela popolna preobrazba. »Brez trdne volje pač ne gre. Drugo so lažne obljube in iskanje izgovorov,« poudarja Kovačič.

Najpomembnejši je cilj

Osebni arhiv
Novopečeni »kralj preobrazbe« naposled uživa v »novi« postavi.

»Prišel je trenutek, ko sem rekel, zdaj je dovolj. Živeti s preveč kilogrami ni preprosto, pa tudi vsakodnevno mi je telo pošiljalo določena opozorila, ki jih prej nisem jemal resno,« pojasni Kovačič. Priprave, da svoje skoraj 220-kilogramsko telo spravi v telovadnico in pripravi na zdrav način prehranjevanja, so predvsem psihične narave, pravi. »Zdaj vem, kako naporno je bilo predvsem življenje v tako obilnem telesu. Ja, tudi priprave, ker preprosto ne veš, kako se izvleči s tega dna. Motivacijski element je bil pri meni ključen,« je dejal sogovornik. Na podlagi shujševalnih diet, ki jih je že preizkusil, je nekako vedel, kaj lahko in česa ne sme jesti. »Matematika je preprosta. Vnašaj manj kalorij, kot jih porabiš, kar pa ne pomeni volumensko manj hrane. Seveda je treba vnašati dovolj hranil, da lahko normalno živimo, funkcioniramo in treniramo. Več beljakovin in zelenjave je osnova, manj ogljikovih hidratov in maščob, sladkorje pa skušati omejiti na minimum,« predstavi recept Kovačič. Danes tehta manj kot 150 kilogramov, a pravi, da še ni pri koncu. »To je velik proces, ki je zame vsak dan večji izziv. Najpomembnejši je cilj. Če ga imaš, ga je veliko lažje doseči,« polaga na srce vsem tistim, ki želijo na pot izgubljanja kilogramov.

Osebni arhiv
Do cilja, pravi, je v tem obdobju preteklo veliko znoja.

Težo še izgublja

Težo še vedno izgublja z redno aktivnostjo, treningi in prehrano. Kazalec na tehtnici pa se mu je v zadnjih dneh ustavil pri 148 kilogramih. 

»Treba je samo začeti. Takoj in zdaj. Samo razmišljanje je premalo, potrebna je akcija. Verjemite vase, ker je prav vse dosegljivo. Nič ni nemogoče,« pravi sogovornik, ki je pred dnevi »praznoval« prvi rojstni dan, odkar se je odločil za preobrazbo. »Če se ozrem nazaj, sem zadevo vzel zelo resno. Ogromno sem treniral. V povprečju petkrat na teden,« dodaja. O zdajšnjem počutju pa: »To je zdaj odlično. Ne gre primerjati počutja s prejšnjim stanjem. Sem močnejši, tako fizično kot psihično. Tudi samopodoba je z dneva v dan boljša, prav tako samozavest.« Poseben pomen pripisuje prehrani, saj se, poudarja, ravno zaradi nje redimo. »O mojem jedilniku nekoč dejansko sploh ne morem govoriti, ker sem jedel vse povprek in imel težave s kompulzivnim prenajedanjem, ki pa je največji vzrok za debelost. Moj jedilnik danes je zelo pester, ogromno hrane pojem, a obenem hujšam. Približno kilogram mesa na dan, približno kilogram in pol zelenjave, kar nekaj sadja, v jedilnik sem vključil tudi ogljikove hidrate in nekaj sladkega. Zato težo še vedno izgubljam. Vse skupaj pa mi uspeva tudi z redno aktivnostjo in treningi,« je razložil Kovačič. Postal je tudi osebni trener fitnesa. »Skozi moj proces preobrazbe telesa in duha sem začutil, da je moja dolžnost, da vse te stvari delim z drugimi,« je sklenil.