Cvitkovič s svojo Družinico

FOTO: Gledalci so dvorano zapuščali v joku

Teja Pelko
16. 9. 2017, 21.20
Deli članek:

Po svetovni premieri na filmskem festivalu v Montrealu in še nekaterih drugih festivalih čez mejo je Jan Cvitkovič svoj najnovejši celovečerec prikazal tudi na Festivalu slovenskega filma v Portorožu.

Marko Vavpotič / M24.si
Jan Cvitkovič, Irena Kovačević, Miha Košec, Primož Vrhovec in Ula Gulič.

Jan je z dramo, ki govori o propadu idiličnega razmerja med staršema Markom (Primož Vrhovec) in Dunjo (Irena Kovačević), do katerega pride zaradi pomanjkanja spoštovanja ob izgubi dela in posledičnega finančnega propada, njuno breme pa vse bolj pada na ramena sina Tarasa (Miha Košec) in hčerke Male (Ula Gulič), pretresel tako svetovno kot domačo javnost.

Ko je ustvarjal ta film, je sicer razmišljal predvsem o slovenski publiki, zato so ga zelo presenetili izjemno močni čustveni odzivi v tujini. »Iz dvorane so prihajali ljudje, ki so jokali,« nam je razkril Cvitkovič, ki je poskrbel tako za scenarij kot za režijo filma. Delati ga je začel leta 2011, navdih zanj pa je dobil na poletnih taborih, ki jih Zveza prijateljev mladine Ljubljana Moste-Polje organizira v Kranjski Gori za otroke iz socialno ogroženih družin. »Tam sem spoznal te otroke in njihove zgodbe. Vse skupaj me je precej pretreslo. Začel sem se zanimati za podrobnosti, kako je prišlo do tega, in počasi sem začel graditi film,« nam je zaupal Jan.

Marko Vavpotič / M24.si
Film sta si ogledala tudi igralca Maja Blagovič in Vladimir Jurc.

Igralska zasedba

Do glavnih igracev je Cvitkovič prišel na različne načine, enega pa je našel kar doma. »Primoža sem slučajno spoznal v Beogradu, kjer je študiral igro, in čim sva se dvakrat usedla skupaj ob pivu, mi je bilo jasno, da mora biti to on. Irena je moja partnerica in mati moje hčerke Mare. Ko je prebrala scenarij, je prišla do mene vsa ganjena in mi rekla, da bi to lahko odigrala. Verjel sem ji, in to upravičeno. 'Hčerko' sem našel na nekem otroškem igrišču na Krasu, ko se je igrala skupaj z mojo hčerko. Ko sem videl te njene oči, se mi je zdelo, da je to ona, in imel sem prav. 'Sina Tarasa' pa smo več dni neuspešno iskali na avdicijah. Potem se je pojavil Miha in takoj se mi je zdelo, da bi to lahko bil on. Ko sem ga vprašal še, ali ima kakšno zvezo z judom, saj v scenariju piše, da fant trenira judo in je podprvak Slovenije, in ko mi je dejal, da ga trenira ter da je podprvak Slovenije, pa sem vedel, da je to to,« je razkril Jan.

Marko Vavpotič / M24.si
Režiser Miha Hočevar in muzikologinja Mojca Menart

Primož stopil v velike čevlje

Primožu je bilo v velik izziv igrati očeta na robu propada družine, glede na to, da sam ni poročen in nima otrok. Znašel pa se je še pred eno veliko preizkušnjo. Prvič se je namreč v filmu srečal z goloto. »Scena pot tušem je bila neverjetno zanimiva. Tudi za Ireno je bila to prva izkušnja z goloto v filmu, a je bila veliko bolj samozavestna in suverena od mene. Prizor smo morali ponoviti petkrat, ker nikakor nisem mogel povedati svojega stavka. Očitno sem imel nek podzavestni strah. Irena me je sicer ves čas hrabrila, Jan pa mi je že prej rekel, da mi povsem zaupa, in da če že kdo mora biti z njegovo ženo, najraje vidi, da sem to jaz,« nam je zaupal igralec.