Ana Tavčar Pirkovič

Včasih še sinu ukrade sladkarije, tako hudo je

Alesh Maatko
4. 7. 2017, 20.35
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.03
Deli članek:

Kraševko Ano Tavčar Pirkovič poznamo kot eno izmed voditeljic oddaje Dobro jutro. Ljubiteljica kave, literature, modrih misli in kraške pokrajine si je pred poletjem vzela čas tudi za nas.

Bojan Šverko
Ana Tavčar Pirkovič pravi, da ne potrebuje razkošja za srečo.

Ana, del oddaje Dobro jutro ste že več kot sedem let. Katere so bistvene razlike, če se ozreva nazaj?

Upam, da velike. Mislim, da se je precej spremenil moj način podajanja vsebin oziroma vodenja, tudi vsebinsko je zdaj bolj dodelano, rekla bi, da sem tudi jaz vedno bolj jaz.

Katere teme vam v jutranji oddaji najbolj ustrezajo, kako jih z ekipo uskladite?

Pravzaprav nimam preferenc pri temah, poskušam biti univerzalna ter pristopiti k vsaki temi zelo odgovorno in hkrati srčno, ne glede na to, ali intervjuvam brezdomca ali ministra, zdravnika ali prodajalko, berem novice ali razglašam zmagovalca TV-poroke.

Stane Sršen
Gledalci jo poznajo tudi kot voditeljico dobrodelnih koncertov in zabavnoglasbenih prireditev.

Glede na to, da oddaja poteka v živo, imate v spominu zagotovo kakšen nepozaben pripetljaj ...

Ooo, kar nekaj jih je! Na primer tisti trenutek, ko sem začela oddajo, in šele nekaj minut zatem od režije izvedela, da gledalci ne slišijo tona in že nekaj minut govorim »nemo«. In potem sem nekako »nemo« morala razložiti, da ni tona, ko je ton prišel, pa vse znova.

Kakšna je Ana, ko se ugasnejo kamere? Kam vas najraje zanese pot? Kraške pokrajine so vam menda zelo blizu …

Sem taka, kot sem na ekranu. V prostem času študiram, pijem kavo s prijateljicami, grem na igrišče z otroki, čez vikend pa, ja, imaš prav: če je možno, na Primorsko »natankat« sonce, burjo in morski zrak v pljuča.

Velika strast so vam tuji jeziki; kateri so tisti najbolj zanimivi?

Jaz sem se zelo poglobila v dva, angleščino (diploma) in nemščino (doktorat), zelo pogosto govorim italijansko, ker grem vsakič, ko sem v domačih krajih, v Italijo. Italijanščino bi rada spoznala še bolj temeljito in jezikoslovno (iščem dober nadaljevalni tečaj!), že dlje časa me navdušuje švedščina, naslednja v vrsti pa je ruščina ... Moram narediti še sprehod med slovanske jezike, nujno!

Kaj pa družinsko življenje? Ga je težko usklajevati s televizijo?

Ne. Zdi se mi, da lahko družino s službo prav lepo povežem, brez težav, otroka sta (eden še bo) v vrtcu. Popoldne smo skupaj, če pa je treba, pomagajo none in nonoti, tudi pranone in pranonoti! Mi smo familija a la »my big fat greek wedding« (iz filma Moja obilna grška poroka, op. p.).

Ano veseli življenje v vsej razsežnosti, rada ga živi.

Menda imate radi kavo ... Kakšna vam najbolj ugaja, kakšno sami najraje pripravite?

Ja, popijem precej kav na dan, vsaj tri! Najraje kapučin, sicer pa odvisno od trenutka, tudi espresso s smetano ali velik latte macchiato. Doma pa gostom naredim vrhunsko italijansko kavo iz kafetjere ali z aparatom, dodam spenjeno mleko in veliko strasti in ljubezni, kakšno zgodbo, mmm.

Pred vrati je čas dopustov, oddaja gre na oddih. Kako boste preživeli te vroče poletne dni?

Veliko na Primorskem, nekaj na morju (odločamo se bolj v zadnji minuti, še ne vem) in doma. Zelo rada sem doma, kjer poskrbim, da je dom topel (ozroma poleti hladen), lep, dekoriran in nadvse prijeten. Da, zelo sem rada doma. Ne potrebujem razkošja za srečo.

In za konec še, kaj si najraje privoščite za svojo dušo, s čim grešite?

S preveč sladkarijami. Še sinu jih včasih »ukradem«, tako hudo je (smeh).