Vrnitev na glasbeno sceno

Domen Kumer: Z Dejanom Vunjakoma sva se kar malo gledala!

D. B.
4. 7. 2017, 15.44
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.03
Deli članek:

Slovenski glasbenik Domen Kumer o vrnitvi na glasbeno sceno, gradbeništvu, avstrijskih šlagerjih, svojem ustvarjanju in življenju, ki "zna biti prava j...".

Radio Aktual
Domen Kumer je v torek na Radiu Aktual predstavil svojo novo skladbo z naslovom K vragu pamet.

Zakaj ste prenehali z nastopanjem na slovenski glasbeni sceni?
Oče je imel takrat zdravstvene težave in imeli smo načrte z njegovim poslom. Naj skrajšam, moral sem prevzeti del njegovega dela. Odločili smo se še, da se bo večji del družine preselil v Avstrijo, nedaleč od Maribora. Tam smo potem gradili stanovanjske enote za prodajo in preprosto ni bilo več časa za glasbo, ker je bilo to zelo naporno. Zdaj se je vse skupaj malo umirilo.

Je oče je zdaj v redu?
Je, hvala Bogu, moram potrkati.

Kaj točno pa ste delali?
Večstanovanjske hišice. Bil sem v vlogi investitorja. Jaz osebno nisem opravljal fizičnih del, no, drži, da sem se včasih tudi usedel v kombi in šel po material, če je bila panika ali pa če nekdo od naših zaposlenih ni mogel. Tu pa tam sem pomagal, a sem imel predvsem prek nadzor in vso ostalo logistiko ...

Preberite tudi: Bosta šli hčeri Jožeta Potrebuješa po njegovih stopinjah? Kliknite tukaj!

Kot glasbenik pa niste nastopali v Avstriji?
Ne, takrat ne. Zdaj delam nekaj za avstrijsko in nemško tržišče, ampak mislim, da vsaka stvar potrebuje svoj čas. Bomo videli, kaj bo čas prinesel.

Kaj pa delate?
Snemam skladbe v slogu, ki je tam najbolj prisoten. Videli bomo, kaj se bo zgodilo.

Narodnozabavno glasbo?
Ne, šlagersko glasbo.

Pač to je tako, jaz sem sicer optimist, ampak življenje zna biti v določenih trenutkih prava j...

To delate kot avtor?
Ne, kot izvajalec. Delam z zelo uspešno avtorsko ekipo, ampak tam se mi glede tega sploh ne mudi. To je zame čisto neznan in nov teren in s tem nisem obremenjen. Če bo, bo, če ne bo, pač ne.

Kdo pa je v tej zelo uspešni avtorski ekipi?
Tega pa zaenkrat še ne morem povedati.

So Avstrijci?
Oni so Evropejci (smeh).

Kako to, da ste se zdaj odločili za vrnitev na slovensko glasbeno sceno?
Zato ker pogrešam glasbo in same nastope, pa tudi ustvarjanje glasbe. Veliko sem ustvarjal narodnozabavno in zabavno glasbo, tudi za druge izvajalce, in ko začneš to enkrat tako zelo pogrešati, ko se vrtiš le v nekem delu, ki nima zveze s tem, kar si najraje počel v življenju, potem se ti skoraj zmeša.

Ko se vrtiš le v nekem delu, ki nima zveze s tem, kar si najraje počel v življenju, potem se ti skoraj zmeša.

Na katere pesmi, ki ste jih ustvarili za druge izvajalce, pa ste najbolj ponosni?
Zadnje tri, štiri leta na skladbo, ki jo je izvajala Špela Grošelj Bog za naju sreče ni izbral, ta mi je še posebej všeč, ker je imela tudi besedilo, ki je bilo mogoče nekoliko avtobiografsko in v katerem sem se sam nekako našel. Špela pa ga je zelo dobro interpretirala, se je tudi zelo dobro prijel. Sicer pa smo pred leti odlično delali z Rebeko Dremelj, kot duet sva posnela pesem Noro se ujameva in ga leta 2006 predstavila na Emi, potem pa sem naredil tudi eno malo bolj veselo pesem zanjo Petek 13, pa naredil sem nekaj zelo uspešnega tudi za Mirno Reynolds in tako dalje. V narodnozabavni glasbi sem sodeloval z Wernerjem in ostalimi, bilo jih je kar nekaj in bila so plodna sodelovanja.

Dejali ste, da je pesem Bog za naju sreče ni izbral nekoliko avtobiografska. Nimate sreče?
To je ljubezenska zgodba, ki je povsod klasika. Pač to je tako, jaz sem sicer optimist, ampak življenje zna biti v določenih trenutkih prava j...

Drugače poslušate narodnozabavno glasbo?
Seveda. Od malih nog, predvsem sem zelo rad poslušal Avsenike in Alfija Nipiča. Kot otrok sem imel zelo rad slovensko zabavno glasbo tipa Božidar Wolf, pa Brendija in podobne zadeve. To mi je bilo zelo všeč in nikoli nisem imel nobenih predsodkov do te glasbe.

Radio Aktual
Domen Kumer pravi, da je pogrešal glasbo, nastope in ustvarjanje. Na fotografiji z Eriko Kralj, voditeljico na Radiu Aktual.

Potem vam je bilo najbrž tudi v čast, ko ste pred časom nastopili z Dejanom Vunjakom, Brendijevim sinom?
Ja, to je bilo v Potrebuješevi oddaji. V bistvu je bilo tako, da sem z njegovim očetom Brendijem posnel duet Ona sanja Pariz, potem pa je Brendi žal umrl in Jože Potrebuješ je predlagal, da bi za silvestrsko oddajo takrat še Na zdravje, 4,5 let nazaj, posnel pesem z njegovim sinom. Bilo je kar zanimivo, zato ker njegov sin Dejan ni še nikoli pel. Poklical sem njegovo mamo in ji povedal, kaj mi je Potrebuješ predlagal, in bilo je kar zanimivo, ko je prvič prišel pred mikrofon, kar malo sva se gledala. Ampak se je potem seveda, ker je pač glasbenik in razume stvari, vse skupaj odlično izšlo.

Sicer pa se zdaj vračate na glasbeno sceno s pesmijo K vragu pamet ...
Pesem govori o tem, da pač j… ga, če ne gre, ne gre in potem pač k vragu pamet, kot neka fraza.

Kje pa vas bodo lahko videli nastopati vaši oboževalci?
Nastopi se začnejo jeseni, bom pa v soboto nastopal na Melodijah morja in sonca v Avditoriju.