Slovensko-hrvaški spor

Junckerju je dovolj: Z mano ne bo več teh igric

T.L./STA
6. 2. 2018, 10.43
Posodobljeno: 6. 2. 2018, 11.35
Deli članek:

Prepričan je, da morata Slovenija in Hrvaška rešiti spor, zagotovil pa je še, da nobena država z Zahodnega Balkana ne bo več vstopila v EU, ne da bi pred tem rešila vse težave z mejami.

Bobo
"Hrvaška in Slovenija sta odgovorni za ta problem, rešiti morata ta problem," je jasen Juncker.

Predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker je danes v Evropskem parlamentu znova pozval k rešitvi spora o meji med Slovenijo in Hrvaško. "Gre za dvostranski problem, a tudi problem EU. Nujno ga je treba rešiti na dvostranski ravni," je poudaril. Dodal je, da je komisija v sporu ponudila pomoč, a nobena država še ni posegla po njej.

"Hrvaška in Slovenija sta odgovorni za ta problem, rešiti morata ta problem," je ponovil Juncker po govoru hrvaškega premierja Andreja Plenkovića o prihodnosti EU. 

Juncker je v nastopu v Strasbourgu tudi zagotovil, da nobena država z Zahodnega Balkana ne bo več vstopila v EU, ne da bi pred tem rešila vse težave z mejami.

"Igrice, da bomo te težave rešili, ko bomo vstopili v EU, ne bo več. Z mano ne več," je bil oster.

Hrvaški premier sicer spora o meji s Slovenijo v govoru pred evropskimi poslanci ni omenjal, se je pa kasneje odzval na pripombe v razpravi.

Poudaril je, da je Slovenija prijateljica Hrvaške in da doslej nista imeli konfliktov, kar je redkost v regiji. "Moja vlada je odprta in pripravljena na rešitev na način, ki bi bo koristila obema državama," je dejal in dodal, da je to predlagal tudi slovenskemu premierju Miru Cerarju. Po njegovem mnenju je zdaj trenutek, ko imamo priložnost za to.

Spomnil je, da se je Hrvaška umaknila iz arbitražnega procesa. "Zdaj moramo najti kompromis, s katerim bi bili zadovoljni obe državi. Na to smo pripravljeni, a ne morem zamižati in reči, da je bilo vse v redu," je dejal. Zavzel se je tudi za to, da problema med državama ne bi prenašali na državljane, konkretno na ribiče.

"Z nekaj potrpežljivosti, s kančkom razuma in brez enostranskih potez, ki bi povzročale napetosti, lahko najdemo rešitev," je še dejal Plenković. Ob tem je dejal, da je tudi med drugimi državami članicami veliko nerešenih dvostranskih vprašanj, ki nikoli ne pridejo na mizo Evropskega sveta.