500 milijonov

Severnokorejski hekerji za največjo krajo kriptovalut v zgodovini?

B.K.
6. 2. 2018, 09.58
Posodobljeno: 6. 2. 2018, 10.16
Deli članek:

Južnokorejski obveščevalci trdijo, da so januarja japonsko menjalnico Coincheck oropali hekerji severnokorejskega režima.

Reuters
Severnokorejski voditelj Kim Džong Un.

Severni Koreji, kljub tehnološkemu zaostanku, kriptovalute niso tuje. Do sedaj so bili, predvsem s strani južne sosede, obtoženi elektronskih napadov z zahtevkom za odkupnino (ransomware), napadov na južnokorejske kripto-menjalnice ter skrivnega rudarjenja kriptovalut na osebnih računalnikih po svetu. Sedaj pa je osumljena celo največje kraje kriptovalut v zgodovini.

Južnokorejska državna obveščevalna agencija je na ponedeljkovi seji parlamentarnega odbora zatrdila, da naj bi bili severnokorejski hekerji odgovorni za 530 milijonov ameriških dolarjev vrednosti, ki je izginila iz japonske kripto-menjalnice Coincheck, poroča mednarodna tiskovna agencija Reuters.

Spomnimo. Coincheck je 26. januarja javnost obvestil, da se je zgodil vdor v njihovo elektronsko denarnico, iz katere je izginilo več kot 520 enot digitalne valute po imenu XEM. Kraja je prizadela približno 260.000 investitorjev.

Ali za temi potegavščinami res stoji severnokorejski režim ne ve nihče, a tuji komentatorji opozarjajo, da bi Severna Koreja s tovrstnimi akcijami lahko prišla do gotovine, ki jo režim potrebuje zaradi gospodarskih sankcij, ki so jih Združeni narodi sprejeli kot odgovor na testiranje jedrskega orožja.

Po mnenju južnokorejskih obveščevalcev naj bi severnokorejski režim na tak način do danes dobil za več deset milijonov dolarjev sredstev.