Mala dlan

Nedonošenčki potrebujejo mamin dotik!

Oglasno sporočilo
6. 2. 2018, 10.05
Deli članek:

Raziskava, ki se je ukvarjala z dojenčki, rojenimi ekstremno prezgodaj, in sicer med 28. in 31. tednom, je pokazala, da je za nadaljnji razvoj otroka fizični stik staršev izjemno pomemben.

Združenje kanadskih znanstvenikov in njihova raziskava na področju ekstremno prezgodaj rojenih dojenčkov, je pokazala, da je predvsem ljubkovanje in božanje (tudi v 28. tednu rojenih otrok) način, kako se lahko zmanjša stres zaradi medicinskih postopkov in procedur, ki so jim otroci vsakodnevno izpostavljeni.

Telesni stik s starši namreč nedonošenčkom omogoča hitrejše in lažje okrevanje ter razvoj. Stiskanje na golo mamino kožo prezgodaj rojenim dojenčkom pomaga pri hitrejšem okrevanju, predvsem od bolečin izzvanih z vbodom igel in drugih medicinskih posegov.

Ljubeznivost in dotiki staršev pomagajo tudi dojenčkom, ki so odvisni od življenja v inkubatorju - ne le v smislu napredovanja njihovega vsesplošnega zdravja, temveč enako tudi za razvoj vezi do staršev, ki vnaprej vplivajo na njihov razvoj.

Za inkubatorje lahko donirate preko SMS sporočila tako, dapošljete SMS sporočilo s ključno besedo DLAN1 ali DLAN5 na 1919 in prispevali boste 1 EUR ali 5 EUR za nakup novih inkubatorjev.