Zavrnjen tudi na sodišču

Ne dovolijo mu, da gre v tekmo s Putinom

T.L./STA
30. 12. 2017, 15.48
Posodobljeno: 30. 12. 2017, 15.52
Deli članek:

še en udarec za opozicijskega politika Alekseja Navalnega: rusko vrhovno sodišče potrdilo prepoved kandidature.

Profimedia
Aleksej Navalni

Rusko vrhovno sodišče je danes zavrnilo pritožbo opozicijskega politika Alekseja Navalnega na odločitev ruske volilne komisije, ki mu je v ponedeljek prepovedala kandidaturo na predsedniških volitvah marca prihodnje leto. Na odločitev sodišča, po kateri je ponovil poziv k bojkotu volitev, se bo pritožil.

Navalnemu je volilna komisija v ponedeljek prepovedala kandidaturo, ker je bil leta 2013 zaradi poneverb pogojno obsojen na pet let zapora. Na prepoved se je pritožil, vendar pa je vrhovno sodišče danes po navedbah sodnika Nikolaja Romanenkova pritožbo zavrnilo.

Odvetnik opozicijskega politika Ivan Ždanov je povedal, da bodo od sodišča zahtevali, naj ponovno preuči svojo odločitev. Napovedal pa je tudi pritožbo na Evropskem sodišču za človekove pravice v Strasbourgu. "Razumemo, da bo to politična odločitev, vendar pa bomo izkoristili vse možnosti pritožb," je poudaril.

Navalni je že po odločitvi volilne komisije pozval k bojkotu volitev in poziv ponovil tudi danes. "Ne priznavamo volitev, na katerih ni konkurence," je na Twitterju zapisal 41-letnik.

Svoje privržence je pozval, naj se 28. januarja znova odpravijo na ulice. Letos je organiziral že več protestov, nazadnje preteklo soboto, ko je več tisoč protestnikov podprlo njegovo kandidaturo.

Če bi lahko nastopil na volitvah, bi predstavljal enega resnejših konkurentov ruskega predsednika Vladimirja Putina, ki se bo potegoval za četrti predsedniški mandat. Kandidaturo je vložil ta teden, nastopil pa bo kot neodvisni kandidat.

Namero kandidature je izrazilo več kot 20 ljudi, lahko pa to število še naraste. Med kandidati je denimo dolgoletni voditelj nacionalistov Vladimir Žirinovski, komunistično stranko pa bo zastopal Pavel Grudinin.

Med morebitnimi kandidati se omenja tudi Ksenja Sobčak, nekdanja zvezda družabnega življenja, ki je postala televizijska voditeljica. Številni ji pripisujejo podporo Kremlja, njena naloga pa naj bi bila razdeliti opozicijo in okrepiti zanimanje za volitve.