arbitražna zmeda

Slovenski vojaki na Trdinovem vrhu zahtevajo plačilo za delo v tujini

STA/B.K.
30. 12. 2017, 12.19
Posodobljeno: 30. 12. 2017, 12.19
Deli članek:

Sindikat ministrstva za obrambo (SMO) je na ministrico Andrejo Katič naslovil poziv k ustreznemu plačilu slovenskih vojakov na Trdinovem vrhu, ki skladno z arbitražnim sporazumom opravljajo delo v tujini.

Bobo
Trdinov vrh

Sodba arbitražnega sodišča, ki jo je danes začela izvajati Slovenija, Hrvaška pa je medtem ne priznava, po navedbah sindikata jasno opredeljuje, da je vojašnica na Trdinovem vrhu na hrvaškem ozemlju, pripadniki Slovenske vojske pa bi morali objekt z 29. decembrom letos zapustiti.

Ker scenarij umika slovenskih vojakov s Trdinovega vrha še ni jasen - protokol pri predaji vojaških objektov namreč narekuje, da ga Slovenska vojska ne more zapustiti brez sodelovanja Hrvaške -, v SMO obrambno ministrico Katičevo pozivajo, da se opredeli glede načina plačila pripadnikov Slovenske vojske, če bodo ti na objektu ostali po 29. decembru.

Ministrica Katičeva naj se po navedbah sindikata torej opredeli do tega, ali bodo pripadniki Slovenske vojske plačani, kot da opravljajo začasno delo v tujini ali kot da opravljajo naloge znotraj slovenskega ministrstva za obrambo.

Hkrati obrambno ministrico pozivajo k ustreznemu plačilu vseh pripadnikov Slovenske vojske, ki so od leta 1991 opravljali naloge na vojaškem objektu Trdinov vrh, ki se je, kot ugotavlja arbitražni sporazum, ves čas nahajal na tujem ozemlju.

"V SMO menimo, da gre za obliko dela v tujini, ki je z zakonodajo jasno opredeljena. Naš poziv je namenjen izključno pravičnemu plačilu pripadnikov Slovenske vojske, medtem ko je opredelitev oblike dela v vaši pristojnosti," so v pozivu Katičevi zapisali v sindikatu.