Silvestrovanja

Kaj bo na silvestrovo dogajalo po slovenskih mestih

STA
30. 12. 2017, 11.38
Posodobljeno: 31. 12. 2017, 11.01
Deli članek:

Najdaljšo noč v letu bo precej Slovencev tudi letos pričakalo na prostem, saj bodo po vsej državi potekala množična silvestrovanja. Več deset tisoč ljudi, med njimi precej tujih turistov, spet pričakujejo v slovenski prestolnici, kjer se bo mogoče v ritmu različnih glasbenih zvrsti zabavati na štirih prizoriščih, odrekli se niso niti ognjemetu.

STA
Silvestrovanje na ljubljanskih ulicah.

V Ljubljani glasbena zabava na štirih prizoriščih

Kot obljubljajo v Zavodu za turizem Ljubljana, bo spored silvestrovanj v središču mesta dovolj raznovrsten, da bo primeren za ljudi vseh okusov in starosti. Osrednje prizorišče bo na Kongresnem trgu, kjer bo novo leto z zdravico pričakal župan Zoran Janković, minuto po polnoči pa bo veličasten ognjemet z Ljubljanskega gradu osvetlil nebo nad mestom in oznanil pričetek novega leta. Za zabavo bodo letos skrbeli Klara Jazbec, Jana Šušteršič in Lea Sirk, skupina CoverLover in hrvaška zasedba Vigor.

Na Trgu francoske revolucije bo zabava najprej potekala v hip hop ritmih, saj bodo ob Nipkeju prepevali "trije kralji" Zlatko, Klemen Klemen in RecycleMan, nato pa bo na vrsto prišla še skupina Happy Ol' McWeasel. Na Mestnem trgu bosta za ljubitelje slovenske zabavne glasbe poskrbeli Helena Blagne in Nuša Derenda, Pogačarjev trg pa bo kot vselej namenjen ljubiteljem narodnozabavne glasbe, saj bosta tam gostovala Kvintet Danila Lukana in FKK Band.

Že popoldne bodo na Kongresnem trgu pripravili silvestrovanje za najmlajše s pravljičnimi junaki ter prihodom dedka Mraza. Program se bo začel ob 16. uri z glasbenimi in plesnimi nastopi mladih talentov, minuto pred 17. uro pa bodo otroci v družbi dedka Mraza odštevali do novega leta.

Zabavno bo tudi na mariborskem Trgu Leona Štuklja in celjskem Krekovem trgu

Veliko silvestrovanje, ki je vsako leto privabilo več kot 10.000 ljudi, pripravljajo tudi v Mariboru, kjer se bodo Štajerci in ostali obiskovalci zabavali na Trgu Leona Štuklja. Potem ko so zadnje dni letošnjega leta tam nastopile številne znane slovenske in tuje skupine, bodo pred iztekom leta 2017 zbrane zabavala Tanja Žagar, po polnoči pa bo za veselje skrbela domača rock skupina The Rocktors.

Osrednje prizorišče silvestrskega večera v Celju bo na Krekovem trgu, kjer bo točno opoldne potekalo otroško odštevanje ter s tem zaključek Pravljične dežele, otroke pa bo zabavala Ditka. Na večernem osrednjem silvestrovanju bo za glasbene ritme skrbela skupina Kingston.

Za zabave željne pestro tudi v drugih slovenskih mestih

Tudi na ptujskem Mestnem trgu bodo otroci silvestrovali že ob 11. uri, zvečer pa bosta ob novoletni poslanici župana Mirana Senčarja za glasbeno zabavo poskrbela zasedba Manouche in band domačega glasbenika Davida Matićija. Za zaključek prireditev v sklopu Ptujske pravljice in v pozdrav novemu letu v najstarejšem mestu obljubljajo tudi ognjemet.

Tradicionalno silvestrovanje na prostem na Trgu zmage pripravljajo tudi v Murski Soboti. Prireditev bodo začeli popoldne s programom za otroke, po 22. uri pa bosta za glasbeni program poskrbeli Nika Zorjan in skupina Blue Planet. Ob polnoči bo tudi pri njih ognjemet, še pred tem pa nagovor župana Aleksandra Jevška in skupinsko odštevanje zadnjih sekund leta 2016.

V Slovenj Gradcu bo za zabavo na Trgu svobode letos poskrbela skupina Muff, v Velenju pa bo po otroškem silvestrovanju zvečer gostovala skupina Victory, meščane bo nagovoril župan Bojan Kontič.

Silvestrovanje na prostem bodo v Kranju pripravili v okviru Prešernega decembra na Glavnem trgu, kjer se bodo zbrani pozibavali v ritmu legendarne skupine Pop Design. Organizatorji upajo, da bo dogodek poln sreče, veselja, obilja in plesa, ob tem pa si želijo, da bi pokalo le ob odpiranju šampanjcev.

Novi trg pa bo prizorišče novoletne zabave v Novem mestu, kjer bodo letos silvestrovali s skupino Tabu ter domačo zasedbo MRFY in zabavnim ansamblom Azalea. Zadnje sekunde do novega leta bodo odštevali skupaj z županom Gregorjem Macedonijem, ki bo someščanom tudi zaželel lep vstop v novo leto.

V Novi Gorici bodo prihod novega leta pozdravili na Bevkovem trgu, kjer bodo zbrane zabavali skupina Primavera in Omar Naber, Koprčani pa bodo letu 2018 nazdravili v Taverni, kjer jih bosta zabavali zasedbi Žavbi band in Gedore.

Med ostalimi turistično bolj obiskanimi kraji velja omeniti silvestrovanje na Bledu, kjer bodo zbrane v zdraviliškem parku v okviru Zimske pravljice zabavali Gregorji, na Obali pa bo najbolj zanimivo na Tartinijevem trgu v Piranu, kjer bodo gostovali Isaac Palma in skupina Big Foot Mama.