protesti

Trump svari Iran

STA/B.K.
30. 12. 2017, 09.57
Posodobljeno: 30. 12. 2017, 10.00
Deli članek:

Ameriški predsednik Donald Trump je posvaril Iran, da "svet gleda", potem ko so najmanj šest iranskih mest pretresli protivladni protesti. "Iranska vlada bi morala spoštovati pravice svojih ljudi, vključno s pravico do izražanja. Svet gleda!" je zapisal na spletnem družbenem omrežju Twitter.

Reuters
Donald Trump

Protivladni protesti so se začeli v četrtek in se nato razširili na več mest, vključno s prestolnico Teheran. V drugem največjem iranskem mestu Mašhad so v četrtek aretirali 52 protestnikov, ki so se spopadli s policijo. Po navedbah iranskih medijev so se protestniki v petek kljub svarilom varnostnih sil znova podali na ulice.

Trump je na Twitterju izpostavil "mnoga poročila o mirnih protestih iranskih državljanov, ki so siti koruptivnega režima in zapravljanja državnega bogastva za financiranje terorizma v tujini".

Prvi iranski podpredsednik Ešak Jahangiri je sicer ocenil, da za demonstracijami stojijo konservativni nasprotniki vlade. "Nekateri incidenti v državi te dni se odvijajo pod izgovorom gospodarskih težav, a se zdi, da je za njimi nekaj drugega," je dejal Jahangiri. "Mislijo, da s tem škodijo vladi, a v resnici bodo val zajahali drugi," je dodal.

Iranski predsednik Hasan Rohani se je v petek zaradi protestov po nekaterih poročilih sestal s predsednikom parlamenta. Menda naj bi razmišljal tudi o sklicu izredne seje vlade.

Oblasti so za danes pozvale svoje podpornike na demonstracije, s katerimi bi obeležili podoben shod iz leta 2009. Takrat so se ljudje na ulice odpravili v podporo takratne konservativne vlade Mahmuda Ahmadinedžada.