Putin brez tekmeca

Navalni po zavrnitvi kandidature poziva k bojkotu volitev

S.R./STA
25. 12. 2017, 19.17
Posodobljeno: 25. 12. 2017, 19.20
Deli članek:

Ruska državna volilna komisija je danes soglasno zavrnila kandidaturo opozicijskega politika Alekseja Navalnega na predsedniških volitvah, ki bodo marca prihodnje leto.

Profimedia
Ruska volilna komisija zavrnila kandidaturo Navalnega.

Kot razlog so navedli njegovo kazensko obsodbo. Navalni je v odzivu na odločitev že pozval k bojkotu volitev in napovedal, da njihovega rezultata ne bo priznal. "Razglašamo stavko volivcev. Vse bomo pozvali, naj volitve bojkotirajo. Ne bomo priznali njihovega rezultata," je v izjavi novinarjem dejal Aleksej Navalni.

Navalni velja za edinega opozicijskega politika, ki bi se lahko dejansko spopadel z dolgoletnim ruskim voditeljem Vladimirjem Putinom, a zaradi pretekle obsodbe ne sme kandidirati. Zaradi poneverbe so ga leta 2013 namreč obsodili na pet let zapora, sam pa obsodbo označuje kot politično motivirano.

Profimedia
Vladimir Putin

Uživa veliko podporo

V nedeljo je njegovo kandidaturo na ulicah podprlo več kot 15.000 Rusov. Protestniki so se v podporo 41-letnemu karizmatičnemu politiku in odvetniku zbrali v 20 mestih po vsej državi, od Vladivostoka na vzhodu do Sankt Peterburga na zahodu. 

Shodov so se udeležili tudi nekateri predstavniki ruske državne volilne komisije, kar naj bi okrepilo možnosti, da bo zahteva protestnikov, naj Navalnemu vendarle dovolijo sodelovanje na prihajajočih volitvah, uslišana.

Namen shodov je bilo zbiranje podpisov najmanj 500 ljudi, ki bi vložili kandidaturo za Navalnega. Po koncu shodov je Navalni sporočil, da je cilj uspel, saj so zbrali dovolj podpisov. "Postal sem uraden kandidat, nominiran s strani skupine volivcev," je takrat zapisal na Twitterju.