Sodobna pogrebna služba

VIDEO: Žalna slovesnost za pokojnim kar iz avta? Zakaj pa ne

S.R.
17. 12. 2017, 16.05
Posodobljeno: 17. 12. 2017, 16.10
Deli članek:

Na Japonskem so odprli prvo pogrebno storitev, ki omogoča, da se svojci, prijatelji in znanci pokojnim poklonijo kar iz avta.

Profimedia
Za tiste, ki nimajo časa.

Pogrebne storitve na Japonskem cvetijo, saj se država srečuje s težavo hitro starajočega se prebivalstva. Pogrebna služba Aishoden iz mesta Ueda je zdaj razširila svojo ponudbo žalnih slovesnosti, žalujočim za zadnje slovo zdaj ni treba stopiti niti iz avta. Sodobno pogrebno storitev za posameznike z napornim in natrpanim delovnim urnikom ter tiste, ki več niso najbolj gibčnih nog, so slavnostno začeli ponujati danes.

Žalujoči se z avtom preprosto približajo okencu, svoje ime zabeležijo na tabličnem računalniku, izročijo »žalni« denar, da svojcem pomagajo s stroški pogreba, in prostor na hitro še nekoliko zadimijo, vse to pa lahko storijo brez da bi zapustili udobje svojega avtomobila. Vsako posamezno slovo na kolesih seveda posnamejo kamere, hkrati pa ga lahko na ekranih v prostorih pogrebne službe v živo spremljajo tisti, ki se pogreba dejansko udeležijo tako z dušo kot telesom.

Profimedia
Vse je mogoče opraviti v nekaj minutah.

Direktor podjetja Masao Ogiwara pravi, da želijo s to imenitno potezo tudi starejšim ali pa manj »mobilnim« omogočiti, da za pokojnim med žalno slovesnostjo na hitro potočijo solzo. »Že dolgo sem v tem poslu in vedno znova opazujem, kako naporni so lahko pogrebi za starejše ali ljudi na invalidskih vozičkih,« pravi.

Japonsko prebivalstvo se hitro stara, umrljivost krepko presega rodnost, več kot četrtina prebivalcev v državi pa je starih 65 ali več let. V državi vzhajajočega sonca bo pogrebni posel še dolgo cvetel.