Ni samo igralec

Včasih je o junakih bral, danes jih igra

Teja Pelko
17. 12. 2017, 15.52
Posodobljeno: 17. 12. 2017, 18.39
Deli članek:

Nika Škrleca širša javnost najbolj pozna kot voditelja kviza Male sive celice, ki ga vodi zadnji dve sezoni.

Instagram
Igralec prihaja iz Brestanice, že nekaj časa pa živi v Ljubljani s svojo življenjsko sopotnico, igralko Leno Hribar, s katero sta se spoznala na AGRFT. Družbo jima dela še žako Nace Korl Levjesrčni.

Za mlajše občinstvo veliko ustvarja tudi na gledaliških deskah. Od trenutno kar osmih »živih« predstav Naj gre vse v π, Nemoč, Peter Klepec, Peter Pan, Emil in detektivi, Antigona, Krasni novi svet jih je namreč takšnih kar polovica. 

Nik je eden najplodnejših in največkrat nagrajenih igralcev mlajše generacije. Za vlogo Hansa Schnierja v predstavi Nemoč je letos dobil Borštnikovo nagrado za mladega igralca, kar si šteje v veliko čast in ponos.

NA ODRU S TASTOM

Njegova najljubša pravljica, ki so mu jo starši brali pred spanjem, je bila Janko in Metka, njegov najljubši junak v otroških letih pa je bil Mojo Jojo.

»Mojo Jojo ni bil ravno junak, je pa 'kulska' opica. Nekaj smešnega je na njem, je zlobnež, ki mu to ne uspeva,« pojasnjuje Nik. Dandanes nima nobenega junaka – zdaj jih raje igra. Nazadnje je v našem osrednjem gledališču, katerega član je od lani, stopil v čevlje Petrčka v predstavi Peter Klepec ali Kako postaneš pravi junak, ustvarjeno po motivih legende o Petru Klepcu.

Mediaspeed.net
Nik Škrlec je že od nekdaj rad igral. Njegova prva vloga je bila polh v tretjem razredu osnovne šole.

Igrati otroka sicer nikakor ni lahka naloga, saj lahko to po Nikovih besedah hitro deluje preveč karikirano in umetno. Čakal pa ga je še en izziv – v predstavi namreč nastopa s svojim tastom Zvonetom Hribarjem. A – kot nam je zaupal 25-letnik – zaradi tega ni imel čisto nič več treme, kvečjemu obratno.

NI SAMO IGRALEC

Nik zna voziti kontracikl, žonglirati, hoditi po vrvi, obvlada pa tudi diabolo in ravnotežno lestev. Nedavno ga je prevzelo potapljanje na dah, zelo pa je navdušen tudi nad montiranjem videov. Je tudi državni rekorder pri pomnenju decimalk števila π – zapomnil si jih je namreč kar 3141.

»Delo z Zvonetom je bilo zelo zabavno, ima toliko izkušenj, da nas vedno lahko česa nauči, in svetuje pri malenkostih, ki potem ustvarijo dobro celoto,« nam je razkril Nik. Ekipa je, sodeč po odzivih mladih gledalcev, svojo nalogo opravila odlično. »Odzivi na predstavo so zelo lepi! Otroci uživajo, tudi sporočilo, da je treba svojo moč uporabljati z dobrim namenom, je prišlo do njih, kar je najbolj pomembno. Seveda imajo različne najljubše dele predstave, ampak vedno pridejo do mene z nasmehom na obrazu, kar me veseli,« je še povedal Nik.

Zelo pa se veseli tudi prihajajočih božično-novoletnih praznikov – predvsem zato, ker si bo lahko odpočil od napornega urnika, pa tudi zato, da bo lahko nekaj dni preživel s svojimi najbližjimi. Seveda tudi letos ne bodo manjkala darila. Najljubšega dobrega moža sicer Nik nima. Pravi, da je dobrodošel vsak, ki kaj prinese, po navadi pa dobi eno večje darilo in več malenkosti. Rad ima tudi praznične dobrote, v nasprotju z mnogo stvarmi pa priprave teh ni vešč, je pa zelo vesel, da je obdan s tistimi, ki zelo radi ustrežejo njegovi sladkosnednosti.

Peter Uhan / SNG Drama Ljubljana
Nik kot Petrček v predstavi Peter Klepec ali Kako postaneš pravi junak.