Ruski agent?

Končno aretirali nekdanjega gruzijskega predsednika

G.G./STA
9. 12. 2017, 10.08
Posodobljeno: 9. 12. 2017, 10.08
Deli članek:

Ukrajinska policija je v petek prijela bivšega gruzijskega predsednika Mihaila Sakašvilija, ki ga med drugim obtožujejo kriminalnega združevanja.

Profimedia
Sakašvilijevi podporniki so se zravsali s kijevsko policijo.

Profimedia
Ukrajinske oblasti so Sakašvilija aretirale zaradi "sodelovanja v kriminalni združbi".

Aretacijo Sakašvilija v središču Kijeva je potrdil ukrajinski generalni državni tožilec Jurij Lucenko na Facebooku. Aretacijo so potrdili tudi sodelavci 49-letnega politika, ki so ga prepeljali v pripor.

Po poročanju medijev so oblasti izdale zaporni nalog za Sakašvilija, ki je v torek po osvoboditvi iz rok policije z več tisoč podporniki pred predsedniškim uradom zahteval odstop ukrajinskega predsednika Petra Porošenka. Takrat so mu oblasti postavile 24-urni rok za predajo.

Ukrajinsko tožilstvo Sakašvilija obtožuje sodelovanja v kriminalni združbi. Obtožen je, da je skupaj s sodelavci prejel 500.000 ameriških dolarjev (420.000 evrov) za financiranje protestov proti prozahodni ukrajinski vladi. Denar naj bi prejeli od nekdanjega ukrajinskega predsednika Viktorja Janukoviča, ki naj bi iz Rusije načrtoval maščevanje. V Rusijo se je zatekel, potem ko je moral leta 2014 po množičnih protestov oditi z oblasti. V primeru obsodbe Sakašviliju grozi do pet let zapora.

Sakašvili, ki se je iz podpornika prozahodne vlade v Kijevu preobrazil v njenega nasprotnika, je septembra z množico podpornikov na silo vstopil iz Poljske v Ukrajino. Ukrajinski predsednik Porošenko mu je pred tem odvzel ukrajinsko državljanstvo, ki ga je prejel leta 2015.