VEŠ, KAJ JEŠ?!

Pa vi? Izbirate izdelke glede na embalažo?

Z.F.
8. 12. 2017, 21.30
Deli članek:

Podatki o sestavinah in hranilnih vrednostih na izdelku so njegova osebna izkaznica. Jo preberete in tudi razumete? Ali se zgolj pustite zavesti slikam na embalaži?

Profimedia
Potrošniku je treba omogočiti enostavnejšo izbiro zdravju koristnih živil.

Ministrstvo za zdravje je podprlo program Inštituta za nutricionistiko »Inovativne rešitve za informirane odločitve«, ki bo kupcem olajšal odločitev za bolj zdravo izbiro. 

Sodoben potrošnik v borbi s časom pogosto izbira le s pogledom na sprednjo stran izdelka, torej na embalažo, ki je pravzaprav v veliki meri oglasni prostor, redkeje pa preveri sestavine in tabelo hranilnih vrednosti. Razumljivo? Da. Priporočljivo? Ne, saj pogled na slike na embalaži in ime izdelka pogosto privede do napačnih sklepov o sestavi živila.

Preberite tabelo

Če želite izvedeti prave podatke o izdelku, embalažo obrnite ter preverite tabelo hranilnih vrednosti in seznam sestavin, svetujejo na Zvezi potrošnikov Slovenije (ZPS) in izpostavljajo, da bližnjic ni. Glede na pestro izbiro prehranskih izdelkov na trgovskih policah, med katerimi so tudi takšni, ki jih ni dobro uživati pogosto, je pomembno, da se znajo potrošniki poučiti o njihovih lastnostih.

Profimedia
Zaradi prevelike izbire se pogosto odločamo na podlagi slik na embalaži.

Informacije moramo tudi razumeti

»Poleg spodbujanja branja oznak na živilih je največji izziv zagotavljanje pravilne interpretacije in uporabe podatkov na živilih,« je povedal prof. dr. Igor Pravst z Inštituta za nutricionistiko. Ministrstvo za zdravje je letos podprlo več programov, namenjenih prav temu; eden izmed teh je vzpostavitev nacionalnega portala www.prehrana.si, katerega namen je okrepiti ozaveščenost potrošnikov ter jim zagotoviti verodostojen vir prehranskih priporočil in informacij s področja prehrane v vseh življenjskih obdobjih. Drugi zelo pomembni program je program podpore potrošnikom pri spremljanju in vrednotenju podatkov o sestavi živil; v sklopu tega bodo naslednje leto tudi nadgradili mobilno aplikacijo ZPS »Veš, kaj ješ?«. Tako si bodo potrošniki še lažje razlagali podatke o sestavi živil.

Profimedia
Aplikacija bo omogočala preverjanje sestavin izbranega izdelka.

Omogočiti enostavnejšo izbiro

Na ZPS se zavedajo, da je treba potrošniku omogočiti preprostejšo izbiro zdravju koristnih živil – na trgovskih policah, v gostinski ponudbi ali pa v ponudbi zdravih obrokov javnih zavodov, kot so vrtci, šole, bolnišnice. Preglednica hranilnih vrednosti in seznam sestavin živila sta ključna vira informacij pri odločanju o nakupu, ki pogosto ni preprosto.