Novice iz Rusije

Je to pravi krivec za radioaktivno onesnaženje?

J.P.
8. 12. 2017, 21.00
Posodobljeno: 8. 12. 2017, 21.00
Deli članek:

Rusi še vedno vztrajajo, da za nedavno radioaktivno onesnaženje ozračja niso krivi.

Profimedia
Rutenij-106 nastane ob cepitvi atomov v jedrskem reaktorju. V naravi sicer ni prisoten.

Meteorološke agencije so v septembru zaznale visoke koncentracije radioaktivnega rutenija-106. Takrat je večina s prstom pokazala na Rusijo. Ta se še vedno brani, da za onesnaženje ni kriva tamkajšnja nuklearka Majak, kjer predelujejo uporabljeno jedrsko gorivo. Zdaj pa se govori, da bi krivec lahko bil satelit – ta bi lahko ob vstopu v atmosfero onesnažil okolje.

Teorijo, ki jo je predlagal Vladimir Boltunov – vodja preiskave, ki jo je zaukazala ruska jedrska agencija Rosatom – je francoski inštitut za jedrsko varnost IRSN označil za malo verjetno.

Nad večino Evrope

Ruska meteorološka agencija je najvišjo koncentracijo nevarnega rutenija-106 v septembru zabeležila na meteorološki postaji v Argjašu na jugu Urala, ki je od nuklearke Majak oddaljena 30 kilometrov. Koncentracija je bila 986-krat večja od običajne v naravi.

Na povišano vrednost je nato 9. novembra opozoril francoski IRSN in dodal, da naj bi se radioaktivni oblak nad Evropo razširil z južnega Urala, morda zaradi jedrske nesreče. Izmerjeni rezultati evropskih postaj so potrdili prisotnost rutenija-106 tudi v ozračju nad večino evropskih držav, tudi Slovenijo.

Slovenska uprava za jedrsko varnost je nato novembra sporočila, da v Sloveniji onesnaženost ni več prisotna. Bila je sicer tako nizka, da ni imela posledic za zdravje ljudi in okolje. Točne lokacije izpusta po navedbah uprave za jedrsko varnost ni bilo mogoče določiti.