Zeleno zlato

Sadež, ki skriva veliko bogastvo

P.R.
9. 12. 2017, 10.01
Deli članek:

Zeleno zlato so poimenovali sadež, ki v sebi skriva pravo zakladnico zdravilnih učinkovin. Govorimo o avokadu, enem najbolj hranljivih sadežev, ki bi se moral pogosteje znajti na jedilnikih žensk.

Dreamstime
Zeleni sadež se ponaša tudi z vsebnostjo beljakovin, folne kisline in oleinske kisline.

Med vsemi vrstami sadja prav avokado nosi titulo sadeža z največjim odstotkom maščobnih kislin. Brez skrbi, gre za nenasičene maščobne kisline, ki jih naše telo potrebuje, saj pozitivno vplivajo na delovanje organizma. Avokado je izjemno bogat z kalijem, ponaša pa se tudi s pravo zakladnico vitaminov. Če jih naštejemo samo nekaj: A, E, B1, B2, B3, B5, B6, C, E in K. To pa še ni vse. Zeleni sadež namreč vsebuje tudi beljakovine, folno kislino in oleinsko kislino, ki preprečuje raka na dojki. V sebi skriva tudi manjšo količino mineralov, kot so magnezij, mangan, baker, železo, cink in fosfor. Ogromno zdravih razlogov torej, da avokado umestite v svoj jedilnik.

Dreamstime
Folna kislina je izjemnega pomena za razvoj zarodka.

FOLNA KISLINA

Pomaga preprečevati večje prirojene okvare v možganih in hrbtenici otrok. Za nosečnice je zato priporočljivo, da dnevno zaužijejo 400 mikrogramov folne kisline na dan.

NEVARNOST TABLETK

Ste vedeli, da so kontracepcijske tablete največji uničevalec vitamina B6? Pomanjkanje slednjega lahko zelo vpliva na splošno počutje. Pojavijo se lahko nespečnost, čustvena nestabilnost, motnje spomina, nervoznost, kopičenje vode v rokah, nogah in trebuhu, slabše stanje las in kože.

DARILO NARAVE ZA NOSEČNICE

Priporočljivo je torej, da si avokado pogosteje privoščijo ženske, ki jemljejo kontracepcijske tablete, zaradi visoke vsebnosti folne kisline pa bi ga morale uživati tudi nosečnice. Folna kislina, imenovana tudi vitamin B9, je namreč izjemno pomembna za rast celic in razvoj ter rast zarodka.