Le odstotek možnosti za preživetje

VIDEO: Čudežni deček Meho (12), ki so mu odpovedali vsi organi, se ne predaja

S.R.
8. 12. 2017, 09.30
Posodobljeno: 8. 12. 2017, 09.58
Deli članek:

12-letni bosanski deček Mehmed Šabić velja za medicinski čudež. Rekli so, da ima le odstotek možnosti, da preživi.

Youtube
Meho je 24 ur na dan junak.

Youtube
Med ustvarjanjem ga je doletela huda nesreča.

Mehmed Šabić, 12-letni deček iz mesta Gračanica v Bosni in Hercegovini, je v eksploziji utrpel opekline po 70-odstotkih svojega telesa. Operiran je bil že petkrat, najverjetneje pa bo moral znova pod nož, a »Meho beton«, kot ga kličejo, ostaja optimističen.

Meho se je med rezbarjenjem lesene deščice, na katero je želel zapisati ime svoje simpatije, zmotil v eni črki, nakar je napako želel popraviti z uporabo bencina. Površino deske je želel ožgati, da bi ta potemnela, vendar pri tem ni računal, da bi lahko prišlo do eksplozije, je za oddajo Provjereno pojasnila njegova mati Aldinka Šabić.

Le odstotek možnosti

V delavnici je med nesrečo nastala tako peklenska vročina, da je Meho utrpel opekline po 70-odstotkih svojega telesa. Medtem ko mu je zgorel večji del vrhnje plasti kože, je on v pljuča vdihnil razbeljen zrak, zaradi česar je utrpel še hude notranje poškodbe. Zdravniki v bolnišnici v Tuzli, kamor so ga prepeljali, so takrat dejali, da ima le odstotek možnosti za preživetje. »Tretjo noč je zaradi odpovedi pljuč, ledvic, možganov in drugih organov padel v šok. Mislila sem, da ne bo preživel,« pravi mati.

Youtube
Čaka ga dolgotrajno okrevanje.

Meha so nato prepeljali v otroško bolnišnico v Zagrebu, kjer so ga zaradi prehudih bolečin dali v umetno komo. Kot poroča Dnevnik.hr, se je čudežni deček nato iz kome zbudil na svoj 12. rojstni dan, njegove prve besede pa naj bi bile: »Ni predaje!«

Okrevanje je počasno in naporno, zaradi nege pa so se v Zagreb preselili tudi njegovi starši. Najprej je začel premikati prste, komuniciral je lahko le s težavo, a Meho se ni predal. Danes že vestno razgibava roke in noge, čeprav je vsak premik izjemno boleč.

»24 ur na dan mora biti junak. Boriti se mora za vsak gib,« pravi njegov oče, ki se skupaj z njim podaja na dolgotrajen boj s poškodbami, zaradi katerih so zdravniki menili, da bo že zdavnaj pod rušo.