Strogo zaupno

Donald Trump mlajši je navadna špeckahla

M.V.
16. 11. 2017, 07.10
Deli članek:

»Tudi ti, sine?« si je verjetno mislil predsednik Donald Trump, ko je izvedel, da se je njegov sin na skrivnem dogovarjal s spletno stranjo WikiLeaks in ponujal izmenjavo občutljivih podatkov.

Profimedia
Iz objavljeni pogovorov med Trumpom in WikiLeaksom sicer ni razvidno, ali je pri tem neposredno sodeloval Trumpov tabor. Na fotografiji Donald Trmp mlajši.

Ali pa je morda ameriški predsednik že ves čas vedel, na kakšni skrivni misiji je njegov sin? Predsednikov najstarejši sin Donald Trump mlajši je namreč ta teden objavil serijo predhodno zasebnih pogovorov z WikiLeaksom. Trumpov sin je to storil kmalu po tem, ko je o njihovem domnevnem obstoju pisala ameriška revija The Atlantic. Dopisovanje med Trumpom mlajšim in kontroverzno medijsko organizacijo, ki v zadrego spravlja svetovne elite, je potekalo od septembra 2016 pa vse do julija letos. V ta časovni okvir spadajo tudi ameriške volitve, v katerih naj bi ključno vlogo s pomočjo Rusije odigral prav WikiLeaks.

Beseda je tekla o …

Spomnimo, WikiLeaks je na vrhuncu predsedniške tekme objavil sporočila, ki jih je ukradel Johnu Podesti, vodji kampanje demokratske kandidatke. Iz objavljenih pogovorov med Trumpom in WikiLeaksom sicer ni razvidno, ali je pri tem neposredno sodeloval Trumpov tabor, čeprav WikLeaks sinu ameriškega predsednika predlaga, naj njegov oče objavi dokumente in podpre objavo spornih sporočil, kar je predsedniški kandidat Donald Trump tudi storil le 15 minut po obvestilu, čeprav Trumpov sin ni odgovoril na namig WikiLeaksa.

Profimedia
Afera z emaili Johna Podeste je vplivala na popularnost Hillary Clinton.

Ruski faktor

Obveščevalno poročilo Cie, NSA in FBI je zaključilo, da je ruska obveščevalna služba vplivala na rezultat ameriških volitev, s tem ko je uredništvu WikiLeaksa zagotovila sporne korespondence demokratskih veljakov, še posebej Hillary Clinton. WikiLeaks je sicer zanikal, da bi zanje podatke dobavila ruska obveščevalna služba, vključno s sporočili Johna Podeste, voditelja predsedniške kampanje Hillary Clinton. Preiskava o domnevni povezavi Trumpove kampanje z ruskimi obveščevalci poteka že več mesecev, aktualna objava Trumpovega sina pa dodatno krepi sume demokratov in preiskovalcev, ki želijo priti zgodbi do dna. Ob vsem tem nihče ne govori o tem, da je vmešavanje v volitve drugih držav že večdesetletna stalna geopolitična praksa, še posebej v režiji velesil. Američani imajo pri tem veliko izkušenj.