Rešitev cepitev

Epidemija ošpic vse bližje Sloveniji

G.G.
8. 11. 2017, 11.44
Posodobljeno: 8. 11. 2017, 11.51
Deli članek:

Izbruhnila je že v Italiji, Romuniji, Makedoniji in na Kosovu, zdaj pa pesti Beograd.

Profimedia
Fotografija je simbolična
Ošpice so zelo nalezljiva virusna bolezen, ki se prenaša po zraku, s kužnimi kapljicami, z neposrednim stikom z izločki dihal okužene osebe pri kašljanju, kihanju, redkeje pa s posrednim prenosom prek sveže onesnaženih predmetov. Bolnik, ki je okužen z ošpicami, je kužen štiri dni pred pojavom izpuščaja in še štiri dni po pojavu izpuščaja.

Po poročanju spletne strani Blic so pri štirih osebah potrdili virus ošpic. Ker osebe niso bile v medsebojnem stiku in tudi ne v stiku z okuženimi na Kosovu, bodo zdravstvene oblasti, tako trdijo pri Blicu, še danes razglasile epidemijo ošpic. Dva bolnika okužena z ošpicami sta mlajša od petih let, dva pa starejša od 20.

Srbsko ministrstvo za zdravje je že ob pojavu ošpic na Kosovem pred slabim mesecem opozarjalo, da je odstotek cepljenega prebivalstva v Srbiji premajhen in da obstaja tveganje za epidemijo.

Zaskrbljujoče stanje v Ljubljani

In kako je s cepljenem v Sloveniji. Zaenkrat še kar gre, je pa zaskrbljujoč trend. V zadnjih letih namreč upada odstotek precepljenosti otrok z obveznimi cepivi, približno za odstotek vsako leto, na kar so aprila letos opozorili strokovnjaki. Najnižja precepljenost z obveznimi cepivi je v Ljubljani. Leta 2015 je bila precepljenost s cepivom proti ošpicam, mumpsu in rdečkam na ljubljanskem območju manj kot 90-odstotna, s čimer ni več zagotovljena kolektivna imunost.