Prišel je čas

Nato zahteva, da se Evropa pripravi na vojno

R.T.
8. 11. 2017, 12.02
Deli članek:

Ceste, mostovi in druga infrastruktura morajo zadoščati vedno večjim vojaškim potrebam, ugotavlja Nato.

Profimedia
Stoltenberg je poudaril, da je prišel čas, da se se v Evropi osredotočimo na »združeno obrambo«.

Evropska infrastruktura mora zadostiti Natovim potrebam, potrebna pa bo tudi koordinacija z vladami in zasebnim sektorjem.

Prenova zavezniške poveljniške strukture

Obrambni ministri 29 članic Nata so prispeli v Bruselj, da bi se pogovorili o prenovi zavezniške poveljniške strukture. Ta naj bi vključevala dve novi poveljstvi: eno za zagotavljanje ustrezne pomorske povezave med Severno Ameriko in Evropo, drugo za izboljšanje gibljivosti vojaških sil in opreme na stari celini.

Profimedia
Za boljšo gibljivost sil in opreme.

Profimedia
Jens Stoltenberg: »Nato ima vojaške zahteve za civilno infrastrukturo, zato jo moramo nadgraditi s potrebami vojske v mislih.«

Generalni sekretar Nata Jens Stoltenberg je prepričan, da je prenova poveljniške strukture nujna za soočenje z »rusko grožnjo«. Evropske ceste morajo biti pripravljene na hitro prerazporeditev tankov, topništva in druge opreme.

»Ne gre se le za poveljstva. Poskrbeti moramo, da bodo ceste in mostovi vzdržali pod težo naših največjih vozil, železnice pa zmožne prenesti hitro razporeditev tankov in težke opreme,« je včeraj dejal Stoltenberg. »Nato ima vojaške zahteve za civilno infrastrukturo, zato jo moramo nadgraditi s potrebami vojske v mislih.«

Nato upa, da mu bodo vlade in zasebni sektorji pri tem šli na roko.

Danes je v sedmih Natovih poveljstvih zaposlenih manj kot 7.000 ljudi; po koncu hladne vojne si je v 33 različnih poveljstvih denar služilo 22.000 ljudi. Stoltenberg je poudaril, da je prišel čas, da se se v Evropi osredotočimo na »združeno obrambo« – tudi s krepitvijo odzivnosti na kibernetske grožnje.

STA
Prvega dne zasedanja se bo udeležila ministrica za obrambo Andreja Katič.

Druga ključna današnja tema bo razprava o severnokorejskih raketnih in jedrskih programih, v četrtek pa naj bi oblikovali dogovor o okrepitvi misije za usposabljanje Odločna podpora v Afganistanu s 13.000 na 16.000 vojakov. Ob robu zasedanja bo ameriški obrambni minister James Mattis v četrtek vodil srečanje globalne koalicije za boj proti teroristični organizaciji Islamska država.

Brez komentarja

Rusija Natovega predloga še ni komentirala. So pa v Moskvi večkrat izrazili skrb spričo kopičenja vojaških sil na njenih mejah, ki ga je še pospešila kriza v Ukrajini.

Slovenske barve

Obrambni ministri se bodo dogovarjali danes in jutri. Konkretne odločitve je pričakovati na vrhu zavezništva julija v Bruslju.

Prvega dne zasedanja se bo udeležila ministrica za obrambo Andreja Katič, drugega pa državni sekretar Miloš Bizjak. Ministrica se bo ob robu sestala s kolegi iz držav, ki sodelujejo v kanadskem bataljonu v Latviji.