Sledil navodilom Islamske države

Za morilski napad si je načrtno izbral praznični dan

G.G./STA
2. 11. 2017, 08.21
Posodobljeno: 2. 11. 2017, 08.54
Deli članek:

Uzbekistanec Sayfull Saipov je na zaslišanju povedal, da se je na teroristični napada pripravljal že dve leti.

Profimedia
Saipova so policisti po napadu hitro onesposobili.

Newyorški policisti "privijajo" 29-letnega Sayfulla Saipova, ki je torek na Manhattnu izvedel islamistični teroristični napad. Uzbekistanski državljan, ki se je leta 2010 preselil v ZDA, je z dostavnim vozilom zapeljal na kolesarsko stezo in umoril 8 ljudi.  Policisti so ob tem streljali nanj in ga ranili, a ga je tožilstvo v sredo na invalidskem vozičku in z vklenjenimi rokami in nogami že spravilo pred sodnika, s katerim se je sporazumeval s pomočjo ruskega prevajalca, ne glede na to, da je v ZDA že od leta 2010.

Želi si zastavo Islamske države

Tožilci so poročali, da je Saipov v bolnišnici, prosil naj mu v sobi izobesijo zastavo skrajne skupine Islamske države (IS). Priznal je napad in dejal, da se zaradi tega, kar je storil, zelo dobro počuti.

Navdih za napad je dobil preko spletne propagande IS, pripravljal pa se je že dve leti. Pred tednom dni je poskusno najel avtomobil in vadil zavoje, da bi umoril čim več ljudi. Policija je zaslišala njegovega 32-letnega rojaka in prijatelja, za katerega pa za zdaj ni znano, ali je podobnih prepričanj.

Za dan napada si je izbral 31. oktober, ker takrat v New Yorku poteka velika parada ob noči čarovnic in je upal na gnečo. Do parade, ki se je sicer začela šele nekaj ur po napadu, ni mogel zaradi policijskega varovanja in je z izposojenim poltovornjakom zaoral po množici kolesarjev in pešcev na stezi ob reki Hudson na jugu zahodnega Manhattna nedaleč od Svetovnega trgovinskega centra.

Nadaljevanje mu je preprečilo trčenje z avtobusom

V napad je umrlo pet argentinskih državljanov, Belgijka in dva Američana, poškodovanih je bilo 12 ljudi, od katerih jih je devet še vedno v resnem ali kritičnem stanju. Sprva je nameraval zapeljati po Manhattnu na vzhod do brooklynskega mostu, da bi umoril še več ljudi, vendar je trčil v šolski avtobus in potem tekal naokrog z zračnima pištolama, dokler ga niso ustrelil policisti.

Preiskovalci so na njegovem telefonu odkrili 90 video posnetkov in 3800 fotografij s tematiko IS. Našli so tudi kup nožev in besedila v čast islamu in IS. Namestnik newyorškega policijskega komisarja za obveščevalne zadeve John Miller je dejal, da je Saipov do črke sledil spletnim navodilom IS, kako je treba izvesti tovrsten napad.

Skrajneži IS priporočajo najem večjih vozil, s katerimi naj se napadalci zapeljejo na kraje z veliko ljudem ter da naj napadalci uporabijo za napade na Zahodnjake v njihovih domovinah vse, kar je priročno. To je bil prvi tak teroristični napad z avtomobilom v ZDA. V Veliki Britaniji, Franciji in Nemčiji so se začeli sredi lanskega leta.