Teroristični napad v New Yorku

Napadalec prisegel zvestobo Islamski državi

J.P./STA
1. 11. 2017, 19.03
Posodobljeno: 1. 11. 2017, 19.07
Deli članek:

New York je v torek zvečer pretresel prvi teroristični napad po 11. septembru 2001. Napadalec je s poltovornjakom na Manhattnu zapeljal v kolesarje in pešce, pri čemer jih je osem ubil, 11 pa ranil. Policisti so ga ustrelili in aretirali. Po napadu so v mestu poostrili varnostne ukrepe, iz sveta pa prihajajo izrazi sožalja in obsodbe napada.

Profimedia
Vozilo, ki je bilo uporabljeno v napadu.

29-letni priseljenec iz Uzbekistana Sayfullo Saipov je v torek popoldne po krajevnem času v sosednjem New Jerseyju najel poltovornjak pri trgovskem podjetju Home Depot in se odpeljal do Manhattna, kjer je okrog 21. ure po srednjeevropskem času z zahodne obvoznice zapeljal na kolesarsko stezo in pešpot pri reki Hudson nedaleč od Svetovnega trgovinskega centra (WTC).

Za seboj je v razdalji 14 ulic pustil trupla, ranjence in polomljena kolesa ter paniko, z divjanjem je nadaljeval po ulici Chambers, kjer je trčil v majhen šolski avtobus in ranil še dve odrasli osebi in dva otroka. Izstopil je iz razbitega vozila in tekal naokrog z zračno pištolo in pištolo za barvanje v rokah ter se v arabskem jeziku drl, da je bog velik. Policisti so ga pokosili z več streli, vendar le ranili v predelu trebuha in bo preživel ter se soočil s posledicami dejanja.

Profimedia
Sayfull Saipov

Zaostrili varnostne razmere

Ugibanj o napadu je veliko, dejstev pa še ne. Domneva se, da je morda nameraval zapeljati v množico, ki se je popoldne začela zbirati za tradicionalno veliko parado ob noči čarovnic na zahodni strani Manhattna, vendar blizu ni bilo mogoče, ker policija ta dogodek vedno zelo zavaruje. Zato naj bi si izbral priljubljeno rekreacijsko območje ob reki Hudson, ki je vedno polno kolesarjev in pešcev ter je v neposredni bližini izhoda iz predora Holland, ki povezuje Manhattan z New Jerseyjem.

Po podatkih New York Posta je napadalec v poltovornjaku pustil sporočilo, v katerem je prisegel zvestobo Islamski državi (IS), in fotografijo zastave te skrajne džihadistične skupine. Preiskovalci teh navedb sicer še niso potrdili, so pa že pred tem sporočili, da so v vozilu našli papirje z napisi v arabščini.

Parada ob noči čarovnic se je tudi po terorističnem napadu nadaljevala, s to razliko, da je bilo policistov okrog nje še več kot ponavadi. Varnostne razmere so zaostrili tudi na letališčih v New Yorku in New Jerseyju z dodatnimi kontrolami potnikov, ki so prihajali v ZDA, in njihove prtljage.

Med žrtvami napada je šest tujcev. Argentina je potrdila, da je umrlo pet njenih državljanov, smrt svoje državljanke pa je potrdila tudi Belgija. Po do zdaj znanih podatkih slovenskega zunanjega ministrstva med žrtvami ni slovenskih državljanov.

Trumpu izrekel sožalje

Newyorški župan Bill DeBlasio je dejal, da je šlo za teroristično dejanje osamljenega terorista, saj ni nobenih dokazov, da je bil del kakšne širše zarote. "To je boleč dan za naše mesto," je dodal. Na napad se je odzval tudi guverner New Yorka Andrew Cuomo, ki je Saipova označil za izprijenega strahopetca. Dejal je, da je bil Saipov povezan z IS, radikaliziral pa se je v ZDA.

Uzbekistanski predsednik Šavkat Mirzijojev je ameriškim oblastem ponudil pomoč pri preiskavi napada, Donaldu Trumpu pa je ob tem izrekel sožalje. "Uzbekistan je pripravljen uporabiti vse sile in sredstva, da bi pomagal pri preiskavi tega terorističnega dejanja," je dejal v izjavi, objavljeni na spletni strani uzbekistanskega zunanjega ministrstva.

Identitete ali narodnosti napadalca sicer ni potrdil, je pa poudaril, da Uzbekistan obsoja sleherno obliko ekstremizma in terorizma. "Za ta neusmiljeni in zelo krut zločin ni mogoče najti opravičila," je dejal.

Odzval se je tudi papež Frančišek, ki je napad obsodil, ob tem pa spomnil tudi na torkov samomorilski napad v Kabulu in sobotni dvojni napad z avtomobiloma bombo v somalijski prestolnici Mogadiš. Vernike je pozval, naj Boga v molitvi prosijo, da "spreobrne srca teroristov ter svet osvobodi sovraštva in morilske norosti, ki božje ime izkorišča za razširjanje smrti".