Na nebu sam "Satan"

FOTO in VIDEO: Ljudje po svetu zaprepadeni, nad Sibirijo je lebdela skrivnostna svetleča krogla

S.R.
30. 10. 2017, 21.26
Posodobljeno: 30. 10. 2017, 21.37
Deli članek:

Prejšnji četrtek je nebo nad Sibirijo osvetlila skrivnostna žareča krogla, zaradi katere se je med nekoliko bolj lahkovernimi uporabniki družabnih omrežjih hitro razširila bojazen, da so končno napadli Nezemljani.

Alexey Yakovlev/The Siberian Times/Twitter

Fiziki so zdaj podali nekoliko bolj trezno pojasnilo nenavadnega pojava. Vendarle ni šlo za »marsovce«.

O pojavu skrivnostne svetleče krogle na nebu je poročalo lokalno prebivalstvo po vsem severnem delu ruskih prostranstev. Splet je bil hitro prežet z videoposnetki in fotografijami, družbena omrežja pa so se šibila pod težo raznih teorij, ki so vključevale vse od »invazije Nezemljanov« do »luknje v tkanini prostora-časa.« »Stopil sem ven, da bi pokadil cigareto, in pomislil, da bo konec sveta,« je bil slikovit eden od prebivalcev, ki je dogodek videl na lastne oči.

Po nekaj dneh so žogico umirili nekoliko bolj strokovno podkovani učenjaki. Ti pravijo, da je nenavaden pojav posledica izstrelitve ruskih raket RT-2PM2 Topol-M z vzdevkom »Satan 2«. Glede na informacije iz Kremlja je izstrelitvi teh balističnih izstrelkov, ki so jo ruske straške jedrske sile izvedle na dan nenavadnega pojava, prisostvoval sam ruski predsednik Vladimir Putin.

Znano je, da lahko nočne izstrelitve raket na nebu povzročijo zanimive svetlobne pojave, v kolikor so razmere v ozračju ustrezne. Torej nič ne bo s koncem sveta ali invazijo Nezemljanov, čeprav se bo kdo zdrznil tudi ob misli na ruske rakete »Satan 2«, na katere je seveda mogoče namestiti tudi jedrske konice.