"V izgnanstvu"

Puigdemont se je zatekel v Belgijo, potrjuje odvetnik

S.R./STA
30. 10. 2017, 20.43
Posodobljeno: 30. 10. 2017, 21.34
Deli članek:

Odstavljeni katalonski predsednik Carles Puigdemont je odpotoval v Belgijo in tam govoril z odvetnikom Paulom Bekaertom. Bekaert ni želel pojasniti, ali bo Puigdemont v Belgiji zaprosil za azil, je pa povedal, da ga je kontaktiral kot svetovalca.

Reuters
Carles Puigdemont

Bekaert je po poročanju španskih medijev v preteklosti zagovarjal pripadnike baskovske separatistične organizacije Eta.

Špansko tožilstvo je proti odstavljenemu katalonskemu predsedniku Puigdemontu in članom njegove vlade danes vložilo obtožnice, v katerih jim med drugim očita upor in nezakonito prisvajanje javnih sredstev. Za očitana dejanja naj bi jim grozilo kar do 30 let zapora. Po pisanju španskih medijev naj bi bilo skupno obtoženih 20 oseb, od tega 14 nekdanjih članov zdaj že nekdanje katalonske regionalne vlade in šest članov razpuščenega katalonskega parlamenta.

Da je Puigdemont v Belgiji, so že vse popoldne poročali španski, katalonski in belgijski mediji. V Belgijo naj bi po navedbah španske tiskovne agencije Efe odpotovali z letalom iz francoskega Marseilla, kamor so se iz Katalonije pripeljali z avtom.

Viri v katalonski politiki so za časnik El Pais potrdili, da je šlo z njim v Belgijo še pet ministrov odstavljene vlade: Meritxell Borras, pristojna za finance, minister za zdravje Antoni Comin, notranji minister Joaquim Forn, ministrica za delo Dolors Bassa in Meritxell Serret, pristojna za kmetijstvo, ribištvo in prehrano.

Poslanec katalonske stranke Junts pel Si Lluis Llach je na družbenem omrežju Twitter zapisal, da je Puigdemont "v izgnanstvu".

Da bi lahko odstavljeni katalonski predsednik dobil politični azil v Belgiji, je v nedeljo nakazal belgijski državni sekretar Theo Francken, ki je pristojen za migracije. Belgijski premier Charles Michel je kasneje zavrnil njegove navedbe.

Sicer je vprašanje, ali ima Puigdemont sploh možnosti za pridobitev azila v Belgiji. Pogodba EU namreč določa, da se članice unije v azilnih zadevah druga drugo obravnavajo kot varne države. Zato je prošnja za azil državljana ene članice v drugi članici možna le v posebnih okoliščinah.