Prazniki za tatove

Kraje na pokopališču: Ucvrl jo je s tujim križem na hrbtu

mv
30. 10. 2017, 20.30
Deli članek:

Pokopališče v naselju Volče v občini Tolmin je bilo v zadnjih mesecih večkrat tarča vandalov, zmikavtov ter drugih nepridipravov. Prazniki pa dolgoprstnežem ponujajo številne plenilske priložnosti.

B. B., arhiv DL
Pokopališče v Volčah je bilo že večkrat tarča nepridipravov (fotografija je simbolična).

Policisti iz novogoriške policijske uprave so tako na Tolminskem obravnavali vloma v osebni vozili, ki sta bili parkirani na parkirnem prostoru pokopališča v Volčah. Po prvih podatkih policije naj bi šlo v obeh primerih za istega storilca. »Neznani tat je po vlomu iz prvega vozila odtujil žensko torbico, v kateri je imela oškodovanka denarnico, osebne dokumente, bančne kartice, nekaj gotovine in mobilni telefon,« je sporočil Dean Božnik iz PU Nova Gorica. Kradljivec se je nato lotil še drugega avtomobila, italijanske registrske oznake, in prav tako sunil denarnico z dokumenti in plačilnimi karticami, svoji beri mobilne telefonije pa je dodal še dva primerka. Policisti policijske postaje Tolmin bodo v zvezi z omenjenim kaznivim dejanjem glede na vsa zbrana obvestila in druga ugotovljena dejstva podali kazensko ovadbo na pristojno državno tožilstvo v Novi Gorici.

Ukradel križ

Pred nedavnim je uspeh slavil še eden izmed zbirateljev tuje lastnine, ko je na enem od grobov poškodoval oziroma odlomil kovinski stilizirani križ, čeprav je bil ta v spodnjem delu zabetoniran v grobno polje. Storilec, ki je povzročil za 350 evrov škode, jo je s tujim križem na hrbtu ucvrl neznano kam.

Policija svari

Policija svetuje

Oškodovanci naj nemudoma pokličejo policijo in do prihoda uradnih oseb ničesar ne prijemajo ali premikajo zaradi morebitnega poškodovanja ali uničenja sledi, ki bi lahko pripeljale do odkritja storilca kaznivega dejanja.

Pred nami so praznični dnevi, v katerih se bodo poleg prazničnih izletov in druženj vrstili tudi obiski pokopališč ob dnevu spomina na mrtve. »Pri tem ne smemo pozabiti na lastno varnost in varnost svojega premoženja,« opozarjajo na policiji. V tem času bodo najbolj obiskana parkirišča ob pokopališčih. Zato policisti svetujejo, da v osebnih avtomobilih, parkiranih v neposredni bližini pokopališč, na vidnih mestih, denimo na avtomobilskih sedežih, nikar ne puščamo vrednejših predmetov, da vozila dosledno zaklepamo in ne puščamo ključev v ključavnicah, saj znajo storilci kaznivih dejanj izkoristiti tudi najmanjšo nepazljivost ter ob prvi priložnosti izvršiti tatvino, ki nas lahko drago stane. »Tudi v primeru sumov nezakonitih ravnanj na pokopališčih in odtujitve predmetov, kot so vaze, kipci, medeninasti predmeti, ali povzročanja škode na samih grobovih, pokrivalnih ploščah in spomenikih občanom svetujemo, naj sum kaznivega dejanja nemudoma prijavijo policistom,« so še povedali na policiji.