Sklad

Clintonova fundacija ne bo vrnila posiljevalčevega denarja

J.P.
16. 10. 2017, 12.59
Posodobljeno: 16. 10. 2017, 13.03
Deli članek:

Številni demokrati v teh dneh mrzlično vračajo denar. Ne pa tudi Clintonovi.

Profimedia
Clintonova je prejšnji teden dejala, da bo denar, ki ga je za svojo kampanjo dobila od Weinsteina, dala v dobrodelne namene.

Osramočeni hollywoodski producent Harvey Weinstein (seznam žensk, ki ga obtožujejo spolnega nadlegovanja in napadov je vse daljši) je bil podpornik številnih demokratskih veljakov. Medtem ko jih več kot ducat vrača denar oziroma ga daje v dobrodelne namene, pa njegov nedavni padec v nemilost Clintonovih ni prepričal, da bi se odpovedali denarju.

Sklad se je od volitev 2016 opazno zmanjšal. Letos je bilo odpuščeno večje število zaposlenih, letna konferenca Clinton Global Initiative, na kateri so korporacije darovale sredstva za boj proti lakoti in revščini, pa je postala stvar preteklosti.

Med prejemniki Weinsteinovega denarja je tudi dobrodelni sklad The Clinton Foundation – skupno je nakazal med 83.000 in 210.000 evrov, nazadnje leta 2014. Weinstein je v podporo predsedniški kandidaturi Hillary Clinton organiziral več dogodkov, na katerih so se družili ljudje z globokimi žepi, sam pa je leta 2016 za njeno predsedniško kampanjo prispeval več kot 29.000 evrov.

Denar je že porabljen

Clintonova je prejšnji teden dejala, da bo denar, ki ga je za svojo kampanjo dobila od Weinsteina, dala v dobrodelne namene, sklad pa bo svojega obdržal. Njegov predstavnik za stike z javnostmi je pojasnil, da je denar že bil porabljen za programe, ki jih izvaja sklad, med drugim za znižanje stroškov zdravil za HIV in v podporo žensk in deklet v državah v razvoju.