Zmeda na področju dimnikarskih storitev

Če vam ne bodo očistili dimnika, vas čaka kazen

G.G./STA
16. 10. 2017, 13.01
Posodobljeno: 16. 10. 2017, 13.05
Deli članek:

Dimnikarji pod okriljem Obrtno-podjetniške zbornice Slovenije (OZS) in Gospodarske zbornice Slovenije (GZS) so kritični do zakona o dimnikarskih storitvah.

STA
Najvišja dovoljena cena izvajanja dimnikarskih storitev znaša 33 evrov na uro izvajanja pri uporabniku, je na julijski seji sklenila vlada.

Soočamo se z več dimniškimi požari, zastrupitvami z ogljikovim monoksidom, poslabšanjem kakovosti zraka in pomanjkanjem nadzora. Tudi podzakonskih aktov, ki bi naslovili nekatere nedoslednosti, še ni, alarmantna dejstva niza direktor Zbornice za komunalno gospodarstvo pri GZS Sebastijan Zupanc.

"Novi zakon je porušil dobro delujoči sistem z novim, ki še vedno ni dokončen, posledice pa se že močno kažejo v praksi. Uporabniki se izogibajo naročanju dimnikarjev, nekvalificirani delavci opravljajo meritve z neprimerno opremo, dovoljenja za opravljanje dimnikarskih storitev pa so pridobila podjetja brez ustrezne opreme in podjetja, ki so kljub določilom tega zakona nedvomno v konfliktu interesov, lahko danes opravljajo dimnikarske storitve," je poudaril.

Zupanc je opozoril tudi uporabnike, da morajo do konca leta opraviti pregled in očistiti svoje kurilne naprave, sicer bo inšpektorat izrekel kazen do 100 evrov. "Predvideva se, da bodo vse imetnike kurilnih naprav preverjali v evidencah in kdor ne bo evidentiran, bo potencialni kršitelj," je dodal.

Mnogo jih je izpolnjuje pogojev

Predsednik komisije za dimnikarsko dejavnost pri Zbornici komunalnega gospodarstva pri GZS Aleksander Županek pogreša akt, na kakšen način je možna zamenjava dimnikarja. "Danes ne vemo točno, kdo je šel od koga h komu," je dejal.

Opozoril je tudi na veliko novih izvajalcev, ki so se pojavili po začetku veljave zakona. Število izvajalcev se je podvojili, trenutno jih je približno 110, mnogo jih po njegovi oceni ne izpolnjujejo pogojev za opravljanje te dejavnosti, tudi opreme nimajo primerne.

Dimnikarske službe imajo prepoved vgrajevanje in servisiranja naprav, po drugi strani pa lahko inštalaterji ali serviserji registrirajo in izvajajo dimnikarsko dejavnost, je pojasnil Županek in dodal: "Inštalaterji in serviserji postanejo nadzorna in servisna služba v eni osebi. To je konflikt interesov." Državo tako pozivajo, naj preveri vse izvajalce, ali izpolnjujejo pogoje.

Kaj naj bi dimnikar dejansko počel?

Predsednik sekcije dimnikarjev pri OZS Simon Dovrtel je opozoril na navzgor omejene cene dimnikarskih storitev. "Kažejo se anomalije, uredba, ki bo določila tudi vsebino storitev, kaj naj bi dimnikar dejansko počel, še nastaja," je dejal. Po njegovem obstaja bojazen, da bo uredba sledila cenam, ne pa določbam zakona. Cenik, kot je postavljen, tudi ne omogoča zaračunavanja vseh storitev.

"Omejitev cen na prostem trgu je zelo problematična," je poudaril. Ob tem je navedel, da so se cene storitev od leta 2007 do leta 2010 za polovico znižale, cene tudi ne upoštevajo normativov. Ti so osredotočeni na delo pri stranki, zaledne storitve, kot so administracija, potni stroški, čas na poti in priprava zapisnikov, pa niso normirane, je še dodal Dovrtel.

Obe zbornici po Zupančevih pojasnilih pozivata ministrstvo za okolje in prostor, naj v uredbi opredeli strokovni nadzor nad dimnikarji in uporabniki, določi časovne norme za vse obvezne dimnikarske storitve na vseh napravah in spremljajočih dejavnostih, nemudoma vzpostavi delovanje sistema državne evidence kurilnih naprav, ob novi tržni ureditvi dimnikarske službe upošteva zakonitosti trga in ne posega v cene dimnikarskih storitev ter zagotovi strokovno pomoč reprezentativnim strokovnim dimnikarskim združenjem za izvajanje določil predpisov v praksi.