Samooklicani bog uničuje življenja

Pošastni maharadža: Ujeti v primežu nevarne sekte

mv
15. 10. 2017, 07.45
Deli članek:

Zoran Krneta, ki se predstavlja kot učitelj joge in meditacije, zase pravi, da je bog, ki mu je dopuščeno vse. Tudi življenje z več ženami.

Proverjeno
Zoran Krneta se predstavlja kot duhovno ozaveščeni guru in bog, ki mu je dovoljeno vse.

Krneta se predstavlja kot duhovnik, zdravnik in seksualni terapevt za otroke. Pred nedavnim naj bi ga »zaradi nepravilnosti« izločili iz jogijskega društva. 

V hrvaški javnosti odmevajo srhljiva pričevanja nekdanjih članov verske sekte, ki jo vodi samooklicani maharadža Zoran Krneta. Njegovi sledilci naj bi bili povsem zmanipulirani in mu slepo verjamejo do točke, kjer mu na njegov ukaz poljubljajo noge in jedo le tisto, kar jim ukaže. Zaradi tega naj bi številni imeli hujše zdravstvene težave in celo samomorilske motnje. Svojci njegovih sledilcev pravijo, da so ti po seansah pri Krneti povsem odtujeni in blodijo.

»Bog je moški in jaz sem moški!«

Izpovedala se je Ines, nekdanja sledilka hindujskega okultista. Povedala, da je Krneta vseskozi trdil, da zagovarja tradicionalna načela hinduizma, ki pravijo, da je moški bog. »Zoran je poudarjal, da je moški za svojo ženo bog. Govoril mi je, da ga moram spoštovati kot boga in mu poljubljati stopala, ko se prebudi. Vse to sem na začetku počela, nekateri njegovi sledilci pa to počnejo še danes,« je dejala Ines. »Vseskozi je ponavljal, da je on bog in maharadža,« je povedala mati ene od članic sekte.

Anoreksični in odtujeni

Krneta se je predstavljal kot Džan Karašan Devačarija, kar v prevodu pomeni – tisti, ki daje zatočišče, božji učitelj. V sekto najraje vabi poročene in premožne ženske, saj jih potem lahko izsiljuje, pišejo hrvaški mediji.

Tisti, ki so seznanjeni s sektaškim delovanjem in rituali v krogu Zorana Krnete, razkrivajo, da najbolj zvesti sledilci nosijo rdečo zapestnico in ovratnico, ki sta najvišji znamenji predanosti svojemu učitelju. »Moja hčerka je po ukazu prešla na strogo dieto in je samo pet različnih živil,« pojasnjuje zaskrbljena mati. »Je na robu anoreksije, izgubila je 15 kilogramov in je povsem podhranjena,« dodaja v skrbeh. »Po vsem skupaj se bojimo, da je naš otrok hudo zbolel, in še huje, duševno otopel. Ne vem, ali bo kdaj normalno živela, tudi če se ji uspe ločiti od Krnete,« se boji gospa, ki je želela ostani neimenovana. Oglasila se je še ena mati v skrbeh. »Po seminarjih je domov prihajala v zamaknjenem stanju in s praznim pogledom. Govorila je, da je nihče od nas ne mara in da je povsem nepomembna,« je povedala ženska, ki sicer pozna Zorana Krneto.

Kaj se skriva v zakulisju?

Zaradi pretresljivih pričevanj so hrvaški novinarji poskušali preiskati finančno zgodovino Krnete in njegove verske ločine. Po pisanju medijev naj bi se Krneta v zadnjih letih pobratil s številnimi vplivnimi ljudmi z visokih položajev, zato je za roko zakona skoraj nedotakljiv. V njegovem krogu sledilcev naj bi bili bankirji, zaposleni na ministrstvih in nekateri izobraženci. Hrvaška policija ni potrdila, ali zoper Krneto že poteka preiskava, kar v javnosti sproža številne teorije in vprašanja. Kdo bo odgovarjal za številna skrhana družinska razmerja, se sprašujejo na Hrvaškem.