Strah

Učenec je v osnovni šoli sošolcem grozil z nožem

uk
6. 10. 2017, 20.05
Deli članek:

Starši so ogorčeni in svojih otrok ne spustijo več v šolo, saj se bojijo za njihova življenja.

Profimedia
Deček je očitno že bil vpleten v različne incidente.

Starši otrok, ki obiskujejo osnovno šolo Ivana Mažuranića v Novem Vinodolskem, včeraj niso poslali v šolo. Novi Vinodolski je sicer dokaj priljubljeno letovišče in pristanišče v primorsko-goranski županiji na Hrvaškem. Gre za mestece, približno devet kilometrov oddaljeno od Crikvenice. Toda glavna tema zdaj ni turizem, temveč nasilni otrok v enem izmed prvih razredov.

Posredovanje policije

Pred nekaj dnevi je namreč prišlo v šoli do incidenta, v katerem je posredovala celo policija. Podrobnosti sicer niso znane, saj gre za mladoletne osebe, a po informacijah hrvaških medijev naj bi v razredu, ki ga obiskujejo prvošolci, eden izmed učencev sošolcem nenadoma začel groziti z nožem. Kolikor je znano, pri tem sicer ni bil nihče poškodovan.

Profimedia
Starši 1.a razreda že dva dni niso poslali otrok v šolo.

Odzivi šole

Ravnatelj šole Boris Turjak je za medije potrdil, da je do incidenta prišlo v razredu 1.a, v katerem naj bi bil problematični učenec. Več o samem incidentu ni sporočil. So se pa zato odzvali starši preostalih učencev in jih niso niti v sredo niti v četrtek poslali v šolo. Sporočili so, da se bojijo za varnost svojih otrok, saj to naj ne bi bil prvi incident v razredu.

Protest

Starši so se tudi zbrali pred šolo in zahtevali, da pristojne institucije vendarle ukrepajo, pri tem pa imeli v mislih predvsem center za socialno delo. Od njih zahtevajo, naj opravijo svoje delo in začnejo reševati problem. Deček, ki naj bi napadel sovrstnike, naj bi namreč prihajal iz problematične družine. Starši so povedali, da imajo v šoli z otroki iz te družine težave že več let. Iz centra za socialno delo se glede družine niso izrekli, so pa dejali, da gre za problem diskriminacije, saj je omenjena družina pripadnica romske manjšine. Starši so se na njihovo izjavo ostro odzvali in zatrdili, da nacionalna pripadnosti družine pri tem ne igra nobene vloge in morajo reagirati, ko gre za varnost njihovih otrok. Ravnatelj šole je potrdil, da so imeli v preteklosti več težav z otroki omenjene družine in da je trenutno v stiku tako s centrom za socialno delo kot policijo, obenem pa si prizadevajo za dodatno zaščito otrok.