Proračun 2018

Boljše razmere na trgu dela, zato manj denarja za brezposelne

G.G./STA
6. 10. 2017, 18.38
Posodobljeno: 6. 10. 2017, 18.38
Deli članek:

Ministrica za delo Anja Kopač Mrak je v predstavitvi predloga sprememb proračuna za prihodnje leto zagotovila, da ne bo zmanjšana nobena socialna pravica.

Primož Lavre
Več zaposlenih, manj za transferje za brezposelne in za socialno varnost. Zdi se logično.

Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti bo v letošnjem letu po oceni porabilo nekaj manj kot 1,49 milijarde evrov, predlog sprememb za leto 2018 pa mu namenja 1,43 milijarde evrov. Zaradi izboljšanih razmer na trgu dela so v letu 2018 predvidena nižja sredstva za transferje za brezposelne in za socialno varnost.

Predlog za prihodnje leto odpravlja varčevalne ukrepe pri pokojninah, saj bo januarja redna uskladitev pokojnin, zatem pa sledila še izredna uskladitev, ki bo izplačana maja. Letni dodatek bodo dobili vsi upokojenci, je zagotovila ministrica. Poleg tega sproščajo še zadnji varčevalni ukrep pri otroškem dodatku, saj ga bodo dobili tudi tisti iz 7. in 8. dohodkovnega razreda.

Za dolgotrajno brezposelne program socialne aktivacije

Odbor je zavrnil predloga dopolnil Levice, s katerima bi za denarno socialno pomoč namenili 50 milijonov evrov več sredstev, za inšpektorat za delo pa 600.000 evrov več.

Miha Kordiš iz Levice je opozarjal, da je sredstva za odpravljanje revščine nujno treba najti, ministrica pa je ob predlaganem dopolnilu za več sredstev za socialno pomoč dejala, da je za dolgotrajne prejemnike te pomoči vzpostavljen program socialne aktivacije in prvi so že napoteni vanj. S socialnimi transferi po njeni oceni ni več mogoče doseči bistvenega izboljšanja, je ponovila ministrica

Janja Sluga iz SMC pa je pri tem dejala, da se je stopnja revščine znižala, stanje na trgu dela izboljšalo, brezposelnosti je manj in "logična posledica je, da so se sredstva za socialno varnost v predlogu zmanjšala".