V nedeljo zaprto

Trgovcem več prostega časa in manj denarja

Žiga Kariž
6. 10. 2017, 19.50
Posodobljeno: 6. 10. 2017, 19.54
Deli članek:

Nepovezani poslanec Andrej Čuš predlaga zaprtje trgovin ob nedeljah. Veliki trgovci predlogu načeloma ne nasprotujejo.

STA
Bodo trgovine ob nedeljah zaprle svoja vrata?

Pred 14 leti smo Slovenci odšli na referendum in glasovali o tem, ali naj trgovine ob nedeljah delajo ali ne. Čeprav je na izjemno slabo obiskanem referendumu večina volivcev podprla zaprtje trgovin, to v resnici ni nikoli prav zaživelo. Za krajše obdobje smo se Slovenci sicer morali odpovedati nedeljskemu nakupovanju, trgovci so kmalu našli poti do tega, da lahko zapravljamo vse dni v tednu.

Uresničitev referenduma

V sredo je nepovezani poslanec Andrej Čuš v parlamentarno proceduro vložil predlog novele zakona o trgovini, ki bi pomenila uresničitev referendumske volje. V nekaterih medijih so se pojavila namigovanja, da naj bi za predlogom zakona stala velika trgovska podjetja, ki se borijo s pomanjkanjem delovne sile, dušijo pa jih tudi visoki stroški nedeljskega dela.

Trgovci še zadržani

Predloga zakona v našem največjem trgovskem podjetju Mercatorju še ne želijo komentirati, saj ga bodo najprej proučili. Pravijo pa, da bi z novelo soglašali ob predpostavki, da bi omejitve veljale za vse trgovce. »Ocenjujemo, da bi se v primeru zaprtja trgovin ob nedeljah prihodki zmanjšali, predvsem zaradi impulzivnih nakupov, po drugi strani pa bi se seveda zmanjšali tudi stroški dela,« so še zapisali v odzivu.

STA
Trgovci menijo, da bodo potrošniki svoje nakupe razporedili na druge dni v tednu.

Dodaten zaslužek

Zaposleni v trgovskih podjetjih so za nedeljsko delo dodatno nagrajeni. Kot so nam povedali v Mercatorju, Lidlu in Hoferju, zaposleni prejmejo stoodstotni dodatek, za praznično delo izplačajo v Lidlu celo 120 odstotkov dodatka. Trgovci ob tem pojasnjujejo, da za zaposlene nedeljsko delo ne pomeni dodatnega delovnega dne. V Mercatorju so zaposleni nato prosti en dan med tednom, prav tako v Lidlu, v Hoferju pa so trgovci že v osnovi zaposleni za krajši delovni čas. Glede na kolektivno pogodbo lahko zaposleni delajo le dve nedelji v mesecu oziroma 26 nedelj v letu.

Brez odpuščanj

V Mercatorju ocenjujejo, da v primeru sprejetja zakona odpuščanja in omejitev odpiralnega časa ne bi bili potrebni. Prepričani so, da bo razprava o predlogu potekala konstruktivno, tudi s sodelovanjem s socialnimi partnerji in interesnimi združenji.

Profimedia
Zaposleni v trgovinah bodo imeli več prostega časa in manj denarja.