400 mrtvih otrok

Najhujša serijska morilka v zgodovini človeštva

Urban Klančnik
7. 10. 2017, 07.30
Deli članek:

Pogosto pozabimo, da so lahko serijske morilke tudi ženske, in med najhujšimi je bila Amelia Elizabeth Dyer, imenovana tudi Kmetovalka dojenčkov iz Readinga.

Wikipedia
Z Amelio so kasneje starši strašili svoje otroke, če ti niso bili pridni.

Amelia velja za eno najhujših serijskih morilk vseh časov, število njenih žrtev še zmeraj ni natančno znano. Njeni zločini so še dodatno grozljivi, saj je morila dojenčke in otroke. To pa je počela v obdobju 20 let. Bila je namreč medicinska sestra, ki je leta 1869 ovdovela. Takrat je tudi začela s tako imenovanim kmetovanjem dojenčkov. V viktorijanski dobi je bilo namreč nekaj običajnega, da so ljudje v zameno za denar posvajali neželene otroke in skrbeli zanje.

Ozadje

Amelia je bila rojena kot najmlajši otrok v manjši vasici Pyle Marsh, kot hčerka čevljarja. Morala je skrbeti za svojo mater, ki je bolehala za tifusom. Mati je umrla leta 1848, oče pa deset let kasneje. Leta 1861 se je poročila z Georgeem Thomasom in se začela učiti za medicinsko sestro. V tem času naj bi od sestre Ellen Dane izvedela, da lahko dobro zasluži, če da streho nad glavo mladim mamicam, dokler te ne rodijo (za to so mamice morale plačati) in nato da otroke v posvojitev ali pa jih pusti, da umrejo zaradi zanemarjanja in podhranjenosti. Za posameznega otroka je lahko prejela od pet do 80 funtov, kar je bilo takrat ogromno denarja. Ellen je kmalu po tem, ko je to povedala Amelii, zbežala v ZDA, saj jo je že preiskoval Scotland Yard.

arhiv
Dokazi, ki so jih našli v stanovanju Amelie Dyer.


Prve smrti
Po nekaterih zapisih je Amelia sprva skrbela za otroke, ne nazadnje je imela tudi dva svoja, a je kljub temu nekaj otrok umrlo. Bila je obtožena na šest mesecev prisilnega dela. Ko je odslužila kazen, pa je začela moriti otroke, ki jih je posvojila. Več jih je zadušila in se nato znebila njihovih trupelc. V viktorijanski dobi tudi ni bilo nič nenavadnega, če so otrokom, ki so bili bolj glasni, dajali opij, in mnogo jih je umrlo zaradi zastrupitve, še več pa zaradi podhranjenosti, saj so bili pod nenehnim vplivom droge in tako preprosto niso jedli. Amelia pa se je otrok želela znebiti še hitreje. Otroke je začela ubijati takoj, ko je dobila plačilo, in je tako prihranila pri hrani, obleki in tako naprej. Po prvi aretaciji se je Amelia hitro vrnila v svoj posel. Ugotovila je, da je neumno, da bi v svoj posel vpletala zdravnike, in je začela sama odstranjevati trupla. Oblasti so jo sicer sumile, da se dogaja nekaj nenavadnega, a se je nenehno selila, iskala nove »stranke«, uporabljala pa je tudi različna imena in tako bežala pred ustrezno preiskavo. 

Umor Doris Marmon

Amelia je priznala samo umor Doris Marmon, čeprav je umorila precej več otrok. Leta 1896 je Evelina Marmon, 25-letna neporočena natakarica, rodila hčerko v Cheltenhamu. Oddala je oglas, da išče spoštovano žensko, ki bi vzela njenega otroka. Želela je, da bi nekdo skrbel za njenega otroka, dokler se ne bi vrnila v službo, in bi nato znova prevzela deklico. Odzvala se je ga. Harding (v resnici Dyer). Amelia je od Eveline dobila 10 funtov in odpeljala otroka. Kasneje je napisala Eveline, da je z deklico vse v redu, v resnici pa je odšla od matere naravnost v London do stanovanja, kjer je živela Ameliina hčerka Polly. Tam je vzela bel trak za obrobo, ga ovila okoli dekličinega vratu in jo zadušila. S hčerko sta nato ovili truplo v belo cunjo. Naslednji dan je z istim trakom umorila še 13-mesečnega dečka. Obe trupli je s hčerko odvrgla v Cavershamu v reko Temzo. 

Wikipedia
Edini portret grozljive serijske morilke

Odkritje trupel

30. marca 1896 je moški na splavu na reki Temzi našel trupelce, kasneje se je izkazalo, da gre za Heleno Fry, zavito v belo cunjo. Okoli vratu je deklica imela ovit bel trak za obrobo (kot so recimo za zavese). Detektivom je na odeji uspelo prebrati ime Mrs. Thomas, poleg pa je bil tudi naslov. Dyerjevo so kmalu aretirali in preiskali njeno stanovanje. Našli so cel kup stvari, ki so pripadale otrokom, ki pa jih ni bilo nikjer. Poleg tega so našli pisma mater, ki so spraševale po svojih otrocih. Policija je ocenila, da so v preteklih nekaj mesecih v njeno oskrbo dali okoli 20 otrok. Ocenjujejo, da je v dvajsetih letih umorila več kot 400 dojenčkov in otrok, kar jo postavlja na sam vrh lestvice serijskih morilcev po številu umorov. Kmalu po njeni aretaciji so našli tudi Doris Marmon in Amelia je priznala, da jo je umorila. O umorih pa je spregovorila tudi njena hčerka Polly. Amelia se je izgovarjala na norost, ne nazadnje je bila večkrat zaprta v umobolnicah, a ji tokrat to ni pomagalo. Obenem naj bi poskusila tudi napraviti samomor, a mnogi strokovnjaki menijo, da je norost in poskus samomora pravzaprav hlinila, da je ne bi zaprli. Porota je potrebovala le štiri minute in pol, da je Amelio obsodila na smrt. 10. junija 1896 so Amelio Dyer obesili v zaporu Newgate. Ko so jo vprašali, ali želi pred smrtjo kaj povedati, je dejala samo, da ne. V prihodnjih letih so našli še številna trupla dojenčkov. Obstaja teorija, da bi bila Amelia lahko tudi zloglasni Jack Razparač, ker je živela v istem času, umorjene prostitutke pa naj bi imele splave, ki naj bi jih opravila Amelia. Vendar pa ta teorija nima prav veliko podpornikov.