Pokol v Las Vegasu

Preobrat: Množični morilec s "skrivnim življenjem" ni deloval sam?

S.R.
5. 10. 2017, 09.09
Posodobljeno: 5. 10. 2017, 09.16
Deli članek:

Najhujši množični morilec v ZDA Stephen Paddock samomora ni načrtoval, zdaj pravi policija v Las Vegasu. Njegov skrbno načrtovan napad naj bi vključeval tudi načrt za pobeg, najel pa naj bi sobo še v enem hotelu.

Profimedia
Paddock je živel "skrivno življenje".

Najel še eno sobo

Policija je že potrdila, da je Paddock konec septembra najel še eno sobo v hotelu Ogden v središču Las Vegasa, kjer je takrat potekal glasbeni festival Life is Beautiful, ni pa povsem jasno, kaj je tam počel. Lombardo je dejal, da so že zasegli vse predmete in videoposnetke, ki so povezani s Paddockovim bivanjem v tem hotelu in ki jih bodo pregledali v naslednjih dneh.

Šerif Joe Lombardo je na včerajšnji tiskovni konferenci nekoliko osvetlil ozadje najhujšega pokola v ameriški zgodovini, v katerem je umrlo 58 ljudi. Tako naj bi Stephen Paddock izdelal podroben načrt za pobeg po krvavem pokolu, povsem mogoče pa naj bi bilo, da ni deloval sam. Preiskovalce naj bi do tega sklepa privedla številna dejstva, ki so jih ugotovili v zadnjih nekaj dneh. Dejal je, da je bil Paddockov načrt pripravljen tako skrbno, da bi moral biti »super junak«, če bi ga želel izpeljati povsem sam. Tudi če mu pri samem pokolu nihče ni pomagal, so prepričani preiskovalci, je nekdo o tem načrtu zagotovo moral nekaj vedeti.

Lombardo je pojasnil tudi, da je Paddock živel »skrivno življenje«, pri čemer je strelski pohod načrtoval več let in za ta namen tudi dolgo časa kopičil orožje. Preiskovalce bega predvsem dejstvo, da mu je takšno količino orožja uspelo samemu na skrivaj prenesti v hotelsko sobo. »Treba je domnevati, da je imel v določenem trenutku nekakšno pomoč. Za napad je povsem očitno izdelal zelo skrben načrt. Vemo, da je Stephen Paddock desetletja zbiral orožje in naboje ter da je živel skrivno življenje, ki ga nikoli ne bomo povsem razumeli,« je dejal. To »skrivno življenje« po njegovih besedah preiskovalcem tudi onemogoča, da bi odkrili vse podrobnosti v zvezi z njegovimi osebnimi odnosi.

Šerif je sicer znova poudaril, da Zvezni preiskovalni urad ni našel nobenih dokazov, ki bi kazali na teroristično ozadje napada, hkrati je pojasnil, da javnosti v tem trenutku ne morejo predstaviti vsega dokaznega gradiva. Lombardo je potrdil še, da Paddock za seboj ni pustil nobenega pisma ali sporočila.