Prikrito

Američani naj bi za oboroževanje uporabljali letališče na Krku

M.K.
5. 10. 2017, 06.50
Posodobljeno: 5. 10. 2017, 07.12
Deli članek:

Letališče na hrvaškem Krku je postalo zelo pomembna neslužbena logistična baza za pošiljke Pentagona proti Bližnjemu vzhodu, trdijo na spletnem portalu Balkan Insight.

Google maps
Letališče od koder naj bi Pentagon oboroževal upornike na Bližnjem vzhodu

Kot navajajo, je povsem možno, da od tam ameriško obrambno ministrstvo sirskim upornikom pošilja oborožitev. V preteklih šestih mesecih so novinarji portala našteli 14 letal, za katere sumijo, da so prevažali orožje in strelivo za ameriško vojsko na Bližnjem vhodu. Na reškem letališču niso želeli komentirati vsebine tega tovora, priznali pa so, da je bilo v letošnjem letu veliko takih letov.

Hrvaški premier Andrej Plenković je zanikal, da bi o tem karkoli vedel. Obrambni minister Damir Krstičević pa je priznal, da Hrvaška sodeluje z ZDA in da jim je na voljo njihova infrastruktura, toda ni želel komentirati zgornjih navedb.

Reuters
Najstnika, ki se bojujeta za sirjske opozicijske sile. Sta orožje dobila od ZDA?

Povečano število letov

Vse večje število prometa na krškem letališču naj bi bilo posledica tega, da so pot vojaških letal iz Nemčije premaknili na turistični Krk. Kot navajajo na portalu, je od 25. aprila deset letal, ki letijo pod prevozniki, ki jih najema Pentagon letelo v ameriške zračne baze v Katarju in Al Udeidu. Pred poleti s Krka so imeli vsi ti leti oznako komercialnih letov, kar pomeni, da so orožje na njih naložili šele na otoku.

Dokumenti azerbajdžanskega prevoznika Silk Way, ki so prišli v javnost odkrivajo, da so v juniju in juliju štiri letala dostavila orožje sovjetskega tipa v Hrvaško v imenu posebne Pentagonove operacije SOCOM.

Od leta 2014 se je vrednost  hrvaškega izvoza orožja in vojaške opreme povečala za skoraj 40 odstotkov. 

Uradno zanikali, dokumenti kažejo drugače

Pentagon je uradno zanikal, da bi iz Nemčije vozili vojaško opremo v Sirijo. Toda novinarji so v spletni knjižnici ameriških službenih stroškov našli dokumente o orožju za Sirijo in prevozih preko Hrvaške. V dokumentu iz leta 2016 je zapisano, da je Pentagon skoraj 16 milijonov dolarjev namenil za nabavo bolgarskega streliva, ki so ga potem dostavili iraškim in sirskim borcem. Prihod na Krk pa časovno sovpada s podpisom prvega dogovora v zadnjih desetih letih s hrvaškim državnim podjetjem za posredovanje orožja. Gre za Alan Agency, ki se je v dogovoru v višini 12,4 milijona dolarjev v mesecu aprilu, zavezala nabavljati orožje za Bližnji vzhod. V omenjenem podjetju so sicer zavrnili, da bi karkoli od tega držalo. Vsekakor pa podatki kažejo, da se hrvaška vojaška industrija močno krepi. Od leta 2014 je se je vrednost hrvaškega izvoza orožja in vojaške opreme povečala za skoraj 40 odstotkov. 

Matej Klarič
Dizdarević je prepričan, da je bil vzrok za vojno v Siriji tudi odkritje nafte, nedolgo pred začetkom vojne.
Dizdarević je že pred časom opozarjal, da so ZDA oboroževale upornike v Siriji in s tem pommebno prispevale k vojni v državi.

Vsekakor razkriti dokumenti razkrivajo, da imajo nekateri poslovneži in države z vpletanjem v spore na Bližnjem vzhodu velike finančne koristi, o katerih javnost ve izjemno malo. O tem je že pred časom spregovoril Zlatko Dizdarević, ki je tam opravljal položaj veloposlanika BiH. »Ni šlo za spontani proces demokratizacije. Rezultat danes so razbite sekularne države. Po znanem receptu je Zahod v državi oborožil vse možne nasprotnike predsednika Asada. Cijini dokumenti kažejo, da se je 17 tisoč ljudi iz Libije oboroženih odšlo vojskovat v Sirijo.«

Vsi ti posli pa potekajo na račun trpljenja ogromne množice ljudi, ki so zaradi rožljanja z orožja pregnani s svojih domov. Vprašamo pa se lahko tudi o primernosti oboroževanja raznih skupin s strani Zahoda. Verjetno tudi pri nas ne bi ravno z veseljem opazovali, ko bi tuje sile oboroževale upornike v državi. 

Reuters
Slika iz sirskega uničenega mesta Raka.