Konec kariere

Politika je sekstanje s 15-letnico odpeljalo v zapor

T.L./STA
26. 9. 2017, 08.22
Posodobljeno: 26. 9. 2017, 08.52
Deli članek:

Konec politične kariere nekdanje vzpenjajoče se zvezde demokratov: v zaporu bo 21 mesecev, sedaj pa bo bo Anthony Weiner registriran tudi kot spolni izprijenec.

Profimedia
Registriran bo tudi kot spolni izprijene

Nekdanji zvezni kongresnik iz New Yorka, demokrat Anthony Weiner bo moral za 21 mesecev v zapor zaradi pošiljanja opolzkih sporočil in fotografij mladoletnici. Škandal je negativno vplival tudi na predsedniško kampanjo demokratke Hillary Clinton, saj je bila Weinerjeva soproga Hume Abedin njena tesna sodelavka.

Profimedia
Anthony Weiner ob prihodu na sodišče.

Zvezna sodnica Denise Cote je ob izreku kazni dejala, da gre za resen zločin, ki si zasluži resno kazen. Tožilci so zahtevali od 21 do 27 mesecev zapora, ker je obsojeni vedel, da si dopisuje z mladoletnico, ki jo je prosil, naj mu pošlje gole fotografije, kar je počel tudi sam.

Sedaj bo registriran kot spolni izprijenec in bo imel težave tudi, ko bo odslužil zaporno kazen. V zapor se mora prijaviti do 6. novembra. Ob izreku kazni je dejal, da je padel na dno in razume, da več ne more pričakovati razumevanja ali zaupanja od nikogar. Priznal je tudi, da je uničil lastno in politično kariero svoje soproge Hume Abedin, tesne sodelavke Hillary Clinton, ki je maja letos vložila ločitveni postopek.

S tem se končuje politična kariera nekdanje vzpenjajoče se zvezde demokratov. Weiner je s položaja kongresnika odstopil leta 2011, ko je pomotoma na Twitterju objavil fotografijo svojega nabreklega spolnega uda v spodnjicah, ki jo je nameraval poslati enemu od deklet, s katerimi si je izmenjaval tovrstni material.

Na političen oder se je skušal vrniti leta 2013, ko je kandidiral za newyorškega župana, vendar je prišlo na dan, da tudi po odstopu iz kongresa ni prenehal z opolzkim početjem in sanj o vrnitvi je bilo konec. Nato je z enakimi neumnostmi pokvaril tudi kariero svoje žene in deloma prispeval k porazu Clintonove na predsedniških volitvah.

FBI je lani pred volitvami na njegovem računalniku ob preiskavi tako imenovanega "sekstanja" oziroma pošiljanja sporočil s spolno vsebino 15-letnici iz Kalifornije, odkril tudi elektronska sporočila Abedinove iz časov, ko je delala s Clintonovo v State Departmentu.

Sicer najdba ni bila nič posebnega, saj je Abedinova doma včasih preverila elektronsko pošto tudi na moževem računalniku, vendar pa je takratni direktor FBI James Comey le nekaj tednov pred volitvami obvestil kongres, da spet oživlja že pokopano preiskavo uporabe zasebnega strežnika elektronske pošte nekdanje državne sekretarke.