Arbitraža

Tožba in okrepljeno delo policije

T.L./STA
25. 9. 2017, 22.28
Posodobljeno: 25. 9. 2017, 22.33
Deli članek:

Glede arbitražne odločbe bom pripravil informacijo glede pravnih možnosti, pravi minister Erjavec.

Bobo

Zunanji minister Karl Erjavec je v izjavi po koalicijskem vrhu ponovil, da Slovenija vztraja pri implementaciji arbitražne odločbe. Napovedal je, da bo v naslednjih tednih za vlado pripravil informacijo glede pravnih možnosti glede na to, da Hrvaška odločbe ne spoštuje. Gre zlasti za tožbe, na primer na evropsko sodišče v Luksemburgu, je pojasnil.

Napovedal je tudi, da bo Slovenija pospešila postopek sprejemanja vse potrebne notranje zakonodaje, ki bo prilagojena mejam, določenim z arbitražno odločbo.

Prav tako je napovedal, da bo Slovenija izvajala suverenost tam, kjer je po arbitražni odločbi to dolžna. "Po navedbah premierja Mira Cerarja in ministrstva za notranje zadeve policija že sedaj izvaja pristojnosti, vendar bo seveda treba delo policije okrepiti," je dejal zunanji minister po današnjem vrhu koalicije.

Implementacija arbitražne odločbe in prilagajanje zakonodaje je ena stvar, reševanje vprašanj ljudi ob meji z interventnim zakonom pa je druga zadeva, je dodal. S tem se, kot je spomnil, ukvarja posebna medresorska skupina, ki bo individualno obravnavala vse primere.

Na vprašanje hrvaške novinarke, ali so mogoči kakšni dogovori, ki bi hrvaškim ribičem omogočili plutje in ribolov do sredine Piranskega zaliva, je Erjavec odvrnil, da takšni dogovori niso mogoči, dokler ni arbitražna odločba implementirana in dokler ne bosta obe državi spoštovali arbitražne odločbe.

Povečanje števila pomorskih policistov je stvar ministrstva za notranje zadeva in predsednika vlade, ki vodi medresorsko skupino, je dodal. "Na vsak način bo treba urediti vse potrebno za izvajanje naše suverenosti," je dejal Erjavec.

Najprej uresničitev arbitražne odločbe

Dialog s Hrvaško lahko Slovenija nadaljuje, ko se bo hrvaška politika pripravljena pogovarjati o uresničitvi arbitražne odločbe. "Dokler tega ni, tudi dialog ni smiseln," je še dejal.

Vodja poslanske skupine SMC Simona Kustec Lipicer pa je po vrhu koalicije dejala, da "Slovenija pričakuje in dela vse na tem, da vzpostavi pogoje za to, da bomo lahko začeli izvajati arbitražno razsodbo. V tem času intenzivno pripravljamo ustrezne implementacijske zakone in pričakujemo, da bodo jeseni, najverjetneje oktobra, prišli v obravnavo v DZ." Napovedala je še, da bo vsa implementacija striktno sledila vsebini arbitražne razsodbe.

Ponovno je izpostavila, da so ob izvzetju političnih odnosov, vsi ostali odnosi s Hrvaško zelo dobri. "Pozivam politični vrh Hrvaške, da gre v dialog. Dialog in spoštovanje mednarodnega prava sta gonilo demokracije, ki ga moramo spoštovati in se na političnem parketu temu ustrezno obnašati," je še dejala Kustec Lipicerjeva.

Erjavec je sicer že pred koalicijskim vrhom izrazil prepričanje, da ima glede na razmere Slovenija veliko možnosti, da doseže implementacijo arbitražne odločbe. "Kot prvo moramo implementirati tisti del arbitražne odločbe, ki ga lahko implementiramo sami, na vsak način na morju," je dejal.

Spomnil je tudi na izjave prvega podpredsednika Evropske komisije Fransa Timmermansa, da pri vzpostavitvi dialoga lahko pomaga tudi Evropska komisija, ki je jasno povedala, da arbitražna odločba velja.

Pri tem je vnovič kritiziral nastop hrvaškega premierja Andreja Plenkovića v Generalni skupščini Združenih narodov prejšnji teden, ki da je bil kritika dela mednarodnega sodišča. Dejal je tudi, da v hrvaških medijih napačno navajajo, da je rekel, da je Plenković na GS ZN delil zemljevid Hrvaške z mejo v sredini Piranskega zaliva. To ni res, saj je bil zemljevid pred vhodom, vsak gost ga je lahko vzel, je dejal. Pojasnil je, da je šlo za turistično publikacijo, v kateri je bil priložen zemljevid, kjer poteka meja po sredini Piranskega zaliva. To razume kot očitno provokacijo.