Luksuz

S kakšnimi avti se vozi Kim Džong Un?

sa
9. 9. 2017, 08.02
Posodobljeno: 9. 9. 2017, 08.50
Deli članek:

Preverili smo, s kakšnimi avtomobili se vozi severnokorejski voditelj Kim Džong Un in s kakšnimi na drugi strani njegov sestradan narod. Razlike so več kot očitne.

Reuters
Na zasebnem računu naj bi imel približno pet milijard ameriških dolarjev.

Tako kot imajo ZDA znamko Ford, Nemčija Volkswagen in Japonska Toyoto, tako ima Severna Koreja Pyeonghwa Motors. Slednje podjetje pod režimom diktatorske vlade vsako leto proizvede manjše število civilnih avtomobilov na svojem sedežu v mestu Nampo. Na voljo je samo en prodajni salon v Pjongjangu, kjer si lahko ljudje ogledajo, preizkusijo in kupijo avtomobile. Trenutna ponudba Pyeonghwa Motorsa obsega 25 različnih modelov vozil, od katerih so nekateri videti kot poceni kopije evropskih avtomobilov.

Profimedia
Le za okus: to ni vozilo v lasti severnokorejskega diktatorja, gre pa za vozilo znamke mercedes pullman.

Nedosegljiv luksuz

Severna Koreja je sicer sposobna proizvesti med 40 in 50 tisoč avtomobili letno, zadnja leta pa je glede na sankcije in ekonomsko krizo ta številka padla na zgolj nekaj tisoč. Več kot polovica proizvodnje vozil temelji na vojaških vozilih, avtobusih in tramvajih, zelo majhen delež pa je civilnih avtomobilov. Ulice v mestih so pogosto popolnoma prazne, saj so avtomobili večini prebivalcev Severne Koreje še vedno nedosegljiv luksuz.

Profimedia
Ulice so pogosto prazne, saj so avtomobili večini prebivalcev Severne Koreje nedosegljiv luksuz.

Porabi ogromno

Je lastnik mercedesa S600 pullman, katerega cena znaša okrog 1,7 milijona dolarjev. 

Na čisto drugi strani revščine, izolacije in prepovedi pa stoji voditelj Kim Džong Un, ki naj bi imel na zasebnem računu približno pet milijard ameriških dolarjev. Na leto porabi okoli 600 milijonov dolarjev za luksuz, vključno z avtomobili, alkoholom, cigaretami in ostalim. Resnica je, da Kim poseduje impresiven vozni park, saj naj bi bil lastnik več kot 100 dragih avtomobilov. Njegova najljubša znamka je Mercedes Benz. Znano je, da je lastnik blindiranega in posebej izdelanega modela Mercedes S600 Pullman. Čeprav Kimove prepovedi jasno narekujejo, da Severna Koreja ne sme uvažati nobenega luksuznega blaga, diktatorska vlada še vedno uspešno oskrbuje svojega voditelja z vsem, kar si zaželi.