Nemčija

Zaradi bombe evakuirali 21.000 ljudi, kmalu jih čaka še večja

STA/B.K.
2. 9. 2017, 18.42
Posodobljeno: 2. 9. 2017, 18.54
Deli članek:

V mestu Koblenz na zahodu Nemčije so danes uspešno onesposobili bombo iz druge svetovne vojne, ki so jo pred dnevi našli med gradnjo otroškega vrtca. Zaradi tega je moralo začasno domove zapustiti okoli 21.000 ljudi. Podobno akcijo bodo v nedeljo izvedli v Frankfurtu, kjer je v teku največja evakuacija v Nemčiji po koncu druge svetovne vojne.

Reuters
Bombo v Frankfurtu (na sliki: šotor, ki napravo zakriva) deaktivacija še čaka. Oblasti bodo morale evakuirati 70.000 ljudi.

Skoraj petina prebivalcev Koblenza je morala zapustiti svoje domove zaradi 500 kilogramov težke ameriške letalske bombe. Operacijo onesposobitve bombe so začeli nekoliko kasneje, kot je bilo sprva napovedano, saj so nekateri prebivalci zapustili območje šele po dolgotrajnem prigovarjanju pristojnih služb.

Izpraznili so območje v oddaljenosti enega kilometra od nahajališča bombe, kar vključuje dve železniški postaji, bolnišnico, arhiv, zapor in več šol, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

V gosto poseljenem predelu Frankfurta pa so sredi tedna našli bombo, težko 1,8 tone, zato je potrebna evakuacija okoli 70.000 ljudi. To vključuje tudi bolnike v dveh bolnišnicah in stanovalce desetih domov za starejše. Danes potekajo še zadnji prevozi v druge bolnišnice, tudi novorojenčkov. Mestne oblasti so danes na območju delile letake, s katerimi ponovno opozarjajo javnost na nujnost umika.

Bombo tipa HC-4000, ki jo je na območje med drugo svetovno vojno odvrglo britansko kraljevo letalstvo, so našli med gradbenimi deli v kampusu Westend na Goethejevi univerzi. Vsebuje 1,3 tone eksploziva in so jo med vojno imenovali "blockbuster", ker je lahko uničila celotno stavbo ali ulico.

Po poročanju dpa gre za najbolj množično evakuacijo v Nemčiji po drugi svetovni vojni. Doslej je za največjo veljala evakuacija predela Augsburga konec lanskega leta, ko je moralo domove zaradi deaktivacije stare bombe zapustiti 54.000 ljudi. Maja letos pa so podobno evakuirali tudi 50.000 prebivalcev Hannovra. Obe stari bombi so tedaj uspešno deaktivirali.