Donator je pretiraval

Oče 102 otrok zakuhal kup problemov

R.T.
2. 9. 2017, 19.00
Deli članek:

Nek moški, ki je stalni donator sperme, je svojo spermo daroval kar na enajstih različnih klinikah za zdravljenje neplodnosti.

Facebook
Fotografija je simbolična.

Moški je sprožil veliko zanimanje javnosti in medijev zaradi svojega izredno prizadevnega darovanja semenske tekočine različnim klinikam za zdravljenje neplodnosti. Spermo je daroval kar na enajstih klinikah in s tem omogočil rojstvo 102 otrok, je poročal Telegraph.

"Želim samo osrečiti druge. Klinike običajno opozarjajo na pomanjkanje donatorjev, zato so prav tam srečni, če dobijo koga, ki lahko uspešno opravi vse potrebne teste. In jaz sem vsakič uspešno opravil testiranja," se je pohvalil neimenovani večkratni biološki oče številnih otrok.

Prijavilo ga je več žensk, ki so odkrile njegovo pretirano nagnjenost k darovanju sperme. Možak je bil res predan svojemu poslanstvu, saj je spermo ponujal tudi na internetu.

Maja letos je Nizozemsko javnost vznemirila afera v zvezi z zdravnikom Janom Karbaatom. Predstojnik klinike za zdravljenje neplodnosti od leta 1980 do leta 2009, ki je aprila letos v starosti 89 let umrl, je bil že dolgo let tarča sumov mater in njihovih otrok, da je pri zdravljenju neplodnosti oz. pri umetni oploditvi žensk podtaknil svoje seme, namesto da bi uporabil spermo anonimnega darovalca. Tudi sam naj bi se enkrat v intervjuju hvalisal, da je zaplodil okoli 60 otrok.

Nizozemska zakonodaja predpisuje omejitev, po kateri imajo donatorji lahko največ 25 otrok. Preseganje te omejitve bi namreč lahko znatno povečevalo možnosti, da bi otroci kdaj pozneje v svojem življenju, nevedoč da so sorodniki, vstopili v starševske odnose.

Nizozemsko združenje ginekologov NVOG je pozvalo vse klinike k takojšnjemu prenehanju uporabe sperme tega donatorja.