Ne bo ga

Putin ZN pustil na cedilu

J.P./STA
2. 9. 2017, 14.10
Posodobljeno: 2. 9. 2017, 14.11
Deli članek:

Ruski predsednik Vladimir Putin se letos ne namerava udeležiti zasedanja Generalne skupščine Združenih narodov. "Ne. To ni v predsednikovih načrtih," je danes povedal Putinov tiskovni predstavnik Dimitrij Peskov. Pobude predsednika ZDA Donalda Trumpa o razpravi o reformi ZN pa ni želel komentirati.

arhiv Reporterja
Vladimir Putin se ne bo udeležil Generalne skupščine ZN.

Zasedanje Generalne skupščine ZN v New Yorku se začne 12. septembra, splošna razprava pa naj bi stekla 19. septembra, ko bo to 193-člansko telo prvič nagovoril Trump.

Trump bo dan prej gostil srečanje svetovnih voditeljev na temo reforme organizacije Združenih narodov, ki jo je nekoč opisal kot "klub" za ljudi, "da se imajo fino". Združeni narodi po njegovih ocenah ne delajo tako, kot bi morali, čeprav imajo "velik potencial" za soočanje s številnimi svetovnimi problemi.

Ruski zunanji minister Sergej Lavrov naj bi Generalno skupščino ZN nagovoril 21. septembra.

ZDA so največji sofinancer ZN, saj prispevajo 28,5 odstotka od 7,3 milijarde ameriških dolarjev visokega proračuna za mirovne operacije in 22 odstotkov osrednjega, 5,4 milijarde dolarjev vrednega proračuna organizacije. Trumpova administracija je že dosegla znižanje letošnjega ameriškega prispevka za mirovne operacije za 600 milijonov evrov.

Trump naj bi poskušal na srečanju 18. septembra doseči podporo politični izjavi z desetimi točkami, ki bi generalnega sekretarja ZN Antonia Guterresa podprla v prizadevanjih za "konkretne spremembe ZN". V izjavi naj bi države izrazile zavezo za "zmanjšanje podvajanja, odvečnosti in prekrivanja nalog, tudi v glavnih organih ZN".