Totemska žival

Ste ga že kdaj srečali? Srečanje morda ni naključno ...

S.N.Č.
2. 9. 2017, 14.00
Deli članek:

V Sloveniji so ponirki pogosto videni vodni ptiči. Pa ste se ob tem, ko zagledate prelepo žival, morda kdaj vprašali, da srečanje z njo ni naključno?

Profimedia
V vodnem okolju najdemo ponirke, ki simbolizirajo uresničenje sanj in želja.

Morda vam ponirek prinaša sporočilo, napotek, opozorilo …  V tem pernatem bitjecu se namreč skriva totemska žival.

Vrači pripisujejo ponirku moč prebujanja starih upov, izpolnjenja želja in sanj ter tudi pomoč pri razvijanju zavestnega sanjanja in astralnih potovanj. Z njegovo pomočjo zlahka zaplavate skozi skrivnostne prehode med svetovi in razsežnostmi.

ČAROBNA PTICA

Ponirek je nenavadna ptica, ki izstopa med svojimi vodnimi tovarišicami. Spada med najboljše plavalke, saj v tej spretnosti včasih preseže celo pingvina.

Profimedia
Z njim se najučinkoviteje povezujemo ob somraku in rani zori.

Ponirke boste vselej našli ob vodi. Mokro okolje jim nadvse prija, saj se na suhih tleh ne znajdejo najbolje. Element vode je vselej predstavljal prispodobo za astralno raven, sanje in drugačne, višje ravni zavesti. Večina mitov in legend pripoveduje o premikih v novo stanje zavesti skozi opise daljnih čezmorskih potovanj.

Šamani priporočajo povezovanje z energijo ponirka vsem tistim, katerih sanje so izgubile svojo živahnost in barvitost, tistim, ki so zavrgli svoje mladostne želje in hrepenenja, in tistim, ki so izgubili upanje.

Predirni vrisk ponirka med šamani velja za povabilo v vilinska kraljestva onkraj razuma, poveže nas z nagajivimi vodnimi škrati in svari pred zapeljivo pesmijo siren, ki nas lahko zvabijo z duhovne poti v grobi svet materializma.

Norvežani verjamejo, da je ponirkov predirni krik zvok duha utopljenca, ki se v poslednjih vzdihljajih bori z valovi. V Sibiriji pa menijo, da ponirkovo hlastanje za zrakom, ko se dvigne nad površino, pospremi dušo umrlega na oni svet.

POMAGAČ

Če ste ponirka izbrali za svojo ptico zaščitnico, vam bo pomagal, da boste v sanjah postali bolj zavestni in njihovo vsebino krojili po svoji volji. Od lucidnega sanjanja je le korak do zunajtelesnih doživetij in uživanja nove svobode na astralnih potovanjih na druge ravni bivanja.

Čeprav neroden in spotikajoč se na trdnih tleh se ponirek odlično znajde v tekočem elementu, kjer pride do izraza vsa njegova moč gibanja. Z zloženimi krili odločno krmari skozi zahrbtne in nevarne vodne tokove, stopala pa mu služijo kot plavutke. Pod vodo je podoben majhni podmornici, saj lahko plava celo pet minut, ne da bi moral po zrak nad gladino.

Ponirek je tudi izboren letalec, vendar ne more vzleteti s trdnih tal. Zalet vzame čofotajoč po vodni gladini, od koder se potem zlahka dvigne v nebo. Ta sposobnost ponazarja uspešno uporabo spremenjenih stanj zavesti, skozi katere njegovi varovanci laže in siloviteje izrazijo svojo moč volje.

DAROVI

Če sanjate o ponirku ali ste si ga izbrali za svoj totem, se pogosto ne počutite udobno v zadrgnjenih tradicionalnih okoljih. Verjetno je tudi, da težko pristajate na trdnih tleh dolgočasnih vsakdanjih opravil. Dosti laže se znajdete v svetu čustev in sanjarij. Odlikujeta vas živahna domišljija in natančna, živa moč predstavljanja. Ponirek vam bo pomagal prečistiti vizije.

Povezovanje s ponirkom vrača vznemirljivo skrivnostnost v naša življenja in nam olajša premike v višja stanja zavesti. Okrepi našo sposobnost predstavljanja, buri zaspalo domišljijo in nas spominja, da se nam nikoli v življenju niso porodili upanje, želja ali sanje, za katere ne bi dobili tudi možnosti uresničenja.

Raziskovalka totemskih živali Marjetka Jeršek pravi, da so edina stvar, ki nas oddaljuje od izpolnitve želja, naša negativna prepričanja, omejitveni miselni vzorci in kompromisi. »Energija ponirka nam povrne voljo in zaupanje v lastne moči, ki nas pripeljejo do uresničitve naših najlepših sanj,« je razložila.