Nižje temperature

Meteorološko poletje se poslavlja, ne pa tudi suša

J.P.
2. 9. 2017, 14.20
Posodobljeno: 2. 9. 2017, 14.23
Deli članek:

Pretekli vikend je Slovenijo prešla vremenska fronta, ki je s seboj prinesla dež in z njim povezane nevšečnosti.

Bobo
Rastline so marsikje trajno poškodovane, poljščine pa prezgodaj dozorevajo.

Količina padavin je bila zelo raznolike – bile so intenzivne, a kratkotrajne.

Precej težav je bilo na Dolenjskem, kjer so intenzivne padavine, veter in toča povzročali težave v prometu in škodo na objektih. 28. avgusta je v Trebnjem v 20 minutah zapadlo 55 milimetrov, v Sevnem in Litiji pa 41 milimetrov v 10 minutah.

Gladine podzemne vode na večjem delu države so nizke do zelo nizke. Vodnatost rek bo v začetku prihodnjega tedna v večjem delu države srednja in se bo počasi zmanjševala.

Še vedno sušne razmere

Vseeno pa je vodna bilanca površinskega sloja tal ob koncu avgusta še vedno v sušnih razmerah, poroča Agencija RS za okolje. »V najbolj prizadetih območjih je vodni primanjkljaj v vegetacijski sezoni prevelik, da bi se ob količini dežja pod 50 milimetrov bistveno popravil (Portorož 560 milimetrov, Novo mesto 370 milimetrov, Maribor 270 milimetrov, Murska Sobota 250 milimetrov, Nova Gorica 230 milimetrov, Ljubljana 170 milimetrov, Celje 160 milimetrov),« so zapisali.

Rastline so marsikje trajno poškodovane, poljščine pa prezgodaj dozorevajo – podobno je tudi v trajnih nasadih. Na območjih z večjo količino dežja so padavine izboljšale stanje travinja in strniščnih posevkov ter nekaterih jesenskih zelenjadic, se pa bo površinska vodna bilanca ob napovedanih padavinah izboljšala, saj bo zaradi nižjih temperatur izhlapevanje manjše.