Konvoj

FOTO: Džihadiste ujeli na avtobusih

J.P./STA
2. 9. 2017, 15.47
Posodobljeno: 2. 9. 2017, 16.20
Deli članek:

Mednarodna koalicija pod vodstvom ZDA ne dovoli konvoju več sto skrajnežev Islamske države (IS), ki so se predali po bojih na meji med Sirijo in Libanonom, da bi se s svojimi družinami premaknili na območje pod nadzorom IS na meji z Irakom. Tako so njihovi avtobusi zdaj ujeti na puščavskem območju pod nadzorom sirskega režima.

Reuters
Avtobusov v konvoju niso bombardirali, ker so v njih tudi ženske in otroci.

V konvoju je okoli 300 borcev IS, ki so se borili na območju ob meji z Libanonom, kjer sta se prejšnji mesec v boje proti njim priključila še libanonska vojska in skrajno libanonsko gibanje Hezbolah, ki se bori na strani režima sirskega predsednika Bašarja al Asada. S slednjimi naj bi se prejšnji teden ob predaji dogovorili, da se lahko s svojimi družinami umaknejo na vzhod Sirije.

Reuters

Mednarodna koalicija tega dogovora ne priznava, zato so zdaj obtičali na območju med mestoma Humajma in Al Suhnah. "Koalicija ne bo dovolila borcem IS napredovanja naprej proti vzhodu k iraški meji," so danes sporočile koalicijske sile. "Premikanje teroristov z enega mesta na drugega, da se bo tam kdo drug ukvarjal z njimi, ni trajna rešitev," so še dodale in skrajneže v konvoju označile za "izkušene borce".

Reuters

Avtobusov v konvoju niso bombardirali, ker so v njih tudi ženske in otroci. Priskrbeli naj bi jim hrano in vodo, sedaj pa se prek Rusije pogovarjajo s sirskim režimom, kako bi lahko rešili ženske in otroke. So pa bombardirali vojaška vozila, ki so spremljale konvoj, in tako ustavili kolono vozil.

Do omenjena dogovora med IS, libanonskimi silami in sirskim režimom o selitvi je kritičen tudi Irak. "Mi se borimo s teroristi v Iraku. Ne pošiljamo jih v Sirijo," je sporočil iraški premier Haider al Abadi.